Prishop på fremtidens kampfly afskrækker ikke minister


Prishop på fremtidens kampfly afskrækker ikke minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LUFTFART: Prisen er steget fra 28 til 38 og senest til 45 millioner - dollar - stykket
Prisen for et af fremtidens JSF-kampfly er på et år steget med 40 millioner kroner til 270 millioner kroner. Men forsvarsministeren afviser de alternative fly.

Mens stykprisen på fremtidens avancerede kampfly Joint Strike Fighter (JSF) fortsætter med at stige, så afviser forsvarsminister Søren Gade (V) foreløbig et danske kursskifte til fordel for det fælleseuropæiske kampfly Eurofighter, det svenske Gripen eller det franske Dassault Rafale.

Ifølge et nyt notat fra forsvarsministeren er prisen på et konventionelt JSF-fly steget fra 38 millioner dollar sidste år til nu 45,2 millioner dollar svarende til omkring 270 millioner kroner mod en oprindelig maksimumpris på 28 millioner dollar. Danmark deltager i udviklingen af JSF, som ventes flyvefærdig i 2013, men har endnu ikke forpligtet sig til at købe flyene som afløser for F-16.

Men forsvarsministeren oplyser, at den skønnede pris på Eurofighter ligger på over det dobbelte, og at de øvrige fly også er væsentligt dyrere. Firmaerne hævder dog, at de vil kunne matche prisen på JSF ved en konkret forhandling, og Søren Gade lover fortsat at følge de tre europæiske konkurrenter til JSF nøje.

- JSF vurderes umiddelbart og på nuværende tidspunkt at være det bedste valg som erstatningsfly for F-16 i forhold til det danske forsvars behov, idet flyet vil være en generation forud for de tre europæiske jagerfly, skriver Søren Gade til Folketingets forsvarsudvalg.

Ud over USA og England, som er de primære partnere i Joint Strike Fighter, deltager Danmark, Holland, Norge, Canada, Italien, Tyrkiet, Australien og Singapore i udviklingsfasen til en samlet pris på omkring 243 milliarder kroner. Dermed er der tale om verdens største militære udviklingsprojekt, hvoraf Danmark betaler 892 millioner kroner.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Per Kaalund, kalder det afgørende, at Danmark fortsat er fritstillet med hensyn til, hvilken flytype forsvaret i sidste ende vælger at anskaffe, når F-16 flyene skal på pension.

- Vi er forpligtet til at følge udviklingen hos de andre flyproducenter, og det gør vi. Men samtidig er der hensynet til vores nærmeste allierede i NATO. Det er typisk Holland og Norge, som også er med i JSF. Fordelen ved ikke at binde os til at købe JSF er, at vi undgår at blive fanget i en situation, hvor prisen skrues op endnu en gang, siger han.

Prishop på fremtidens kampfly afskrækker ikke minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce