Prisen letter på kampfly


Prisen letter på kampfly

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye tal tyder på, at de kommende danske kampfly ikke bare bliver dyrere, de bliver over dobbelt så dyre som hidtil forventet.

Prisen på favoritten til at afløse de danske F-16-kampfly, den amerikanske Joint Strike Fighter (JSF), stiger nu tilsyneladende med lynets hastighed.

Mens forsvarsminister Søren Gade (V) i 2006 skønnede, at prisen ville blive på mellem 300 og 400 millioner kroner per styk, så oplyser han nu i et svar til Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, at Australien netop har bestilt 14 JSF-fly. Forventet pris: 14,72 milliarder kroner, eller altså mere én milliard kroner per fly.

Søren Gade understreger dog, at "udgiftsrammen" blandt andet også dækker over transport af de 14 fly til Australien, uddannelse og træning i USA, samt administrative udgifter. Ifølge forsvarsministeren kan der derfor ikke ud fra den "angivne udgiftsramme regnes en egentlig stykpris ud". Samtidig mener han, at Danmark "alt andet lige" burde kunne få JSF-flyene billigere, end Australien kan i dag. Det skyldes, at der til sin tid vil være produceret flere af flyene, hvilket giver stordriftsfordele.

Frank Aaen, der er modstander af det planlagte flyindkøb, mener, at beslutningen om at købe kampflyene i det mindste må udskydes.

- Der er store problemer i udviklingen af JSF-flyet, der ind til nu kun har gennemført meget få prøveflyvninger, langt færre end planlagt, og der har været motorproblemer. Og så stiger prisen gang på gang og er nu oppe på én milliard kroner stykket inklusiv levering, siger Enhedslistens forsvarsordfører.

Ifølge planen beslutter de danske politikere først i 2012, når der ligger et kontraktudkast, om danske jagerpiloter fremover skal flyve Joint Strike Fighter, Gripen, Super Hornet, eller om de fortsat skal flyve F-16, hvis disse flys levetid kan forlænges.

Prisen letter på kampfly

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce