Presset på økonomien: Udsatte børnefamilier lider i julen

Et stigende antal børnefamilier er så pressede økonomisk, at de har svært ved at få råd til julegaver og julemad. Det mærker de velgørende organisationer, der uddeler julehjælp. FOTO: Colourbox

Presset på økonomien: Udsatte børnefamilier lider i julen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af økonomisk pressede familier vokser, og de udsatte familier er blevet fattigere, viser nye tal. Samtidig er behovet for julehjælp eksploderet, melder flere velgørende organisationer.

Julen er hjerternes fest. Men for mange familier gør julen også ondt i hjertet.

Det koster nemlig at få råd til vintertøj, gaver og julemad, og et stigende antal børnefamilier har svært ved at få enderne til at mødes.

Det mærker man blandt andet hos de velgørende organisationer, der hvert år uddeler julehjælp. Samtlige af de organisationer, som avisen har talt med, har enten fået flere ansøgninger end sidste år eller melder om markant fattigere ansøgere.

Et af de steder er Blå Kors, hvor man i år fik hele 6.400 ansøgninger om julehjælp. Det er mere end dobbelt så mange som sidste år. På Fyn har 558 søgt om julehjælp - det er tre gange så mange som i 2016. Blå Kors må give et afslag til 90 procent af ansøgerne.

- Der er flere og flere, der har det svært, og de, som har det svært, bliver fattigere og fattigere. Det er trist, at så mange i vores velfærdssamfund har så små kår, at de søger hjælp til at holde jul for familien. Vi glæder os over den hjælp, vi kan give, men vi kan desværre ikke hjælpe alle, der har behov for det, lyder det fra generalsekretær i Blå Kors Christian Bjerre.

En af de fynboer, der har ansøgt om julehjælp hos Blå Kors, er Julie Fogh fra Svendborg. Hun har fire børn og er på kontanthjælp.

- Når man ikke har midlerne, så bruger man oceaner af tid på at vende hver en krone og prøve at få råd til det hele alligevel. Man vil jo gerne både have gaver og and juleaften. Men man bliver nødt til at vælge til og fra, siger hun.

Mest ondt gør det dog, når hun skuffer børnene.

- Julen er jo noget, alle glæder sig til. Men man ved godt, at man kommer til at skuffe nogen. Det er ikke så sjovt, når børnene bliver skuffede. Det hele er kørt meget højt op, og det kan være svært at leve op til, siger hun.

Politisk vedtaget fattigdom

Også hos Mødrehjælpen melder man om en stigning i antallet af ansøgninger om julehjælp. Allerede i slutningen af november havde knap 5.000 familier ansøgt om julehjælp, hvilket var en stigning på 11 procent i forhold til året før.

Frelsens Hær har fået knap 12.000 ansøgninger om julehjælp - 1025 på Fyn - og det er nogenlunde det samme antal som sidste år.

Til gengæld har organisationen oplevet et markant fald i rådighedsbeløbet hos ansøgerne. Det skyldes blandt andet kontanthjælpsloftet, der blev indført 1. april 2016, fortæller informationschef i Frelsens Hær, Lars Lydholm

- Det behøver man ikke at være økonomiprofessor for at forstå. Det er en politisk vedtaget fattigdom, og man må sige, at lovgivningen virker. Vi kan tydeligt se, at familierne har færre penge at gøre godt med. Det så vi allerede sidste år, og det er kun blevet værre, fortæller han.

Den udmelding bakkes op af flere analyser.

Børn udelukkes

Helt nye tal fra Rockwool Fonden viser, at mindst 25.000 børn lever i familier med såkaldt 'lav indkomst'. En lav indkomst svarer til, at en enlig med to børn har mindre end 15.535 kroner om måneden at gøre godt med, før de faste udgifter er betalt. 10 procent af børnene har under halvdelen af, hvad der svarer til en lav indkomst, mens 7.200 af dem har levet med en lav indkomst tre år i træk.

En analyse fra centrum-venstre-tænketanken Cevea viser, at antallet af økonomisk pressede børnefamilier vokser. Ifølge data fra Danmarks Statistik, har kontanthjælpsloftet nedsat boligstøtten med i gennemsnit 1500 kroner om måneden for 17.000 børnefamilier. Det berørte i alt 34.400 børn i 2016.

- Loftet over kontanthjælp er slået hårdt igennem. Flere børn lever i fattige familier. Det kan betyde, at børnene udelukkes fra at kunne deltage i for eksempel fødselsdage og fritidsaktiviteter, siger Kristian Weise, direktør i Cevea til Ritzau.

Ifølge Cevea er det ikke alene ulykkeligt her og nu at leve i en familie med dårlig økonomi. Det risikerer også at skade børnene på længere sigt. - Vi ved, at børn i lavindkomstfamilier klarer sig dårligere i skolen, og dermed kan de ende i samme svære økonomiske situation som deres forældre, siger Kristian Weise.

Der er ikke noget loft for, hvor mange steder man må modtage julehjælp fra, ligesom organisationerne i henhold til Persondataloven ikke må kontrollere, om ansøgerne allerede har fået julehjælp.

Organisationerne opfordrer dog til, at man kun takker ja til julehjælp ét sted, så de kan hjælpe så mange som muligt.

Presset på økonomien: Udsatte børnefamilier lider i julen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce