Præster vil ikke skille stat og kirke


Præster vil ikke skille stat og kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landets præster er ikke intereseret i at adskille kirke og stat, viser undersøgelse. De er bange for at miste jobbet, vurderer professor.

Folkekirkens præster vil gerne forblive viet med staten. 69 procent af landets præster foretrækker, at kirke og stat ikke bliver adskilt, viser en ny undersøgelse blandt 700 præster foretaget af Dagbladet Information.

Kun 14 procent af de adspurgte præster går ind for en kirke uafhængig af staten. Ifølge flere præster er staten nemlig en garanti for en fri kirke.

- Kirkens bånd til staten gør, at jeg har ytringsfrihed som præst. Uden staten ville kirken skulle overleve på samme vilkår som andre organisationer, og man ville kun fokusere på økonomien. Det ville betyde en topstyret kirke, mundkurv til præsterne og en befolkning, der ikke kunne relatere til kirken, siger Jan Brogaard, præst i Lillevorde Sogn, til Information.

Susanne Føns Lomholt, præst i Ballerup Sogn, peger også på, at kirkens tilknytning til staten sikrer en tæt forbindelse til befolkningen:

- Jeg er bange for, vi ville lide et kulturtab. Kirken ville hurtigt blive reduceret til at være et ceremonisted, man ville benytte efter lyst, og dermed ville vores trosgrundlag forsvinde sammen med sammenhængskraften i vores samfund.

Ifølge professor i teologi ved Aarhus Universitet Svend Andersen er præsternes 'positive' tilgang til staten primært et udtryk for, at de frygter for deres job.

- De frygter for det daglige brød på bordet, deres lønsedler, deres levegrundlag. Staten giver præsterne en økonomisk tryghed, og ligesom alle andre er de bekymrede for sikkerheden i deres job, hvis de skal have ny arbejdsgiver, vurderer han.

Præster vil ikke skille stat og kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce