En fejl i screening for tarmkræft kan betyde, at flere hundrede borgere i Region Syddanmark har fået forkert svar. Et større detektivarbejde er sat i gang for at finde frem til de berørte.

Hundredvis af borgere i Region Syddanmark har måske fået forkerte svar på en screening for tarmkræft. Det skriver TV2 på sin hjemmeside.

Sagen omhandler virksomheden Strålfors, der har forbyttet prøver, således at borgerne har modtaget breve med et prøvesæt med en anden persons navn og cpr-nummer. Dermed kan borgere uden risiko for tarmkræft være blevet kaldt ind til opfølgende undersøgelser, mens potentielt syge har fået at vide, at de ikke har nogen grund til bekymring.

- Det er dybt alvorligt. Og når vi snakker om screening for kræft, så er det klart, det betyder rigtig meget, at det er de rigtige personer, vi får screenet. Og det kan vi ikke være sikre på, når sådan en fejl er sket, siger Dorthe Crüger, der er sygehusdirektør ved Sygehus Lillebælt, til TV2.

Omfanget er ukendt

Indtil videre har 11 borgere henvendt sig, fordi de har fået en anden persons prøvesæt tilsendt, men op mod 635 borgere i regionen kan have fået forkert brev. Fejlen skulle være opstået, fordi Strålfors' pakkemaskine var ude af drift den 2. oktober, men derudover har maskinen været nede i yderligere tre til fire dage i år, og derfor kan omfanget om muligt være endnu større.

- Det er virkelig en potentielt kæmpe fadæse, hvis det her er noget, der har stået på mere end de få datoer, vi er blevet bekendt med, siger Dorthe Crüger, der også er formand for Kræftens Bekæmpelse.

Strålfors, der er en virksomhed under PostNord, står for at udsende invitationer til at deltage i screeningen for alle de danske regioner, og derfor har regionerne nu bedt virksomheden om at undersøge, om der er fejl i deres screeningstest.

I Region Syddanmark vil man bede alle de borgere, der har fået tilsendt et prøvesæt fra de datoer, hvor pakningen er foregået manuelt hos Strålfors, om at aflevere en ny prøve.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Kræftens Bekæmpelse: Fejl i test kan så tvivl om screeningsprogram