Positiv udvikling for drenge: Gravide undgår farlige blødgørere

Gravide kvinder undgår i højere grad de skadelige plastikblødgørende phthalater, der kan skade fostre. Det viser undersøgelse fra Syddansk Universitet. Arkivfoto.
Foto: Robert Wengler

Positiv udvikling for drenge: Gravide undgår farlige blødgørere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn bliver i mindre grad udsat for kendt sundhedsskadelige blødgørende stoffer, når de ligger i deres mors mave. Det viser SDU-undersøgelse - og det er godt nyt for især drengebørn, hvis sædkvalitet kan blive skadet.

Gravide får at vide, at de bør holde sig fra creme, mascara, hårfarve og andre produkter med sundhedsskadelige kemiske stoffer som eksempelvis de blødgørende phthalater indblandet.

Nu viser det sig, at den slags oplysning sandsynligvis betaler sig. En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet og Odense Børnekohorte, viser at niveauet af phathalater i gravides urin er rekordlavt.

Undersøgelsen viser også, at den hormonforstyrrende effekt, de blødgørende stoffer har for drengebørnene i mors mave, er aftagende.

Det er professor Tina Kold Jensen, forskningsleder for Odense Børnekohorte, der står bag undersøgelse, hvor forskerne har målt afstanden mellem kønsorganer og endetarm, der er en indikation af, om drengene har været udsat for hormonforstyrrende stoffer som fostre.

En sådan påvirkning kan give dem problemer med lavt testosteron og dårlig sædkvalitet senere i livet.

- Vores undersøgelse viser, at drengene ikke længere bliver udsat for den feminisering, som de hormonforstyrrende stoffer kan forårsage. Det her er rigtig godt for børnene, forklarer hun.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) glæder sig over undersøgelsen.

- Den kan bruges til at vise i EU, at det gør en forskel at arbejde målrettet på at udfase de problematiske phthalater. Det har vi gjort i Danmark. Det er også motiverende for at fortsætte arbejdet i EU med at få fjernet fire af de phtalater, vi har dokumentation for er farlige, siger hun.

Andre blødgørere er på vej

Trods fundene fra Odense er det langtfra tid til at ånde lettet op, påpeger Tina Kold Jensen og andre forskere.

- Vi finder desværre en begyndende stigning i niveauet af andre phthalater, hvis effekt vi ikke kender endnu, forklarer hun

Miljøministeriet ved, at kendte sundhedsskadelige phthalater er i fare for at blive erstattet af nye lige så farlige blødgørere. Derfor lancerede ministeriet i slutningen af december en ny strategi for at undgå netop det.

Positiv udvikling for drenge: Gravide undgår farlige blødgørere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce