Når et stort antal betjente hver bruger 10 til 12 timer på at sikre ro ved fodboldkampe går det ifølge polititillidsmand ud over andre opgaver, politiet forventes at løse.

Når OB i september får besøg af Brøndby i superligaen på Ewii Stadion i Odense skal der udkommanderes et stort antal betjente for at sikre ro og orden. Det koster hundredvis af arbejdstimer, som skal afspadseres, og derfor er der andre politiopgaver, som ikke bliver løst.

Det fastslår Steffen Daugaard, tillidsmand for cirka 800 betjente i Fyns Politi, oven på sidste weekends uroligheder på Brøndby Stadion, hvor dommeren i kampens overtid mellem Brøndby og FC København måtte standse al spil i 18 minutter.

Ressourceforbrug ved fodboldkampe

Så meget bruger Fyns Politi i forbindelse med afvikling af fodboldkampe:OB-FCK 1. marts 2015: 759 mandetimerOB-Esbjerg 20. marts 2015: 162 mandetimerBrøndby-FCK 6. april 2015: 466 mandetimerOB-Brøndby 3. maj 2015: 951 mandetimerOB-AGF 7. august 2015: 173 mandetimerOB-FCK 30. august 2015: 963 mandetimerBrøndby-FCK 27. september 2015: 798 mandetimerOB-Brøndby 1. november 2015: 1023 mandetimerBrøndby-FCK 8. november 2015: 456 mandetimerOB-AGF 26. februar 2016: 191 mandetimerFCK-Brøndby 17. april 2016: 202 mandetimerTopscorer var kampen mellem OB og Wisla Krakow den 1. december 2011 med 2150 mandetimer.I opgørelsen af mandetimer er indregnet både den operative del på kampdagen samt forudgående planlægning og efterfølgende evaluering. Betjentene er typisk på vagt på kampdagen i 10 til 12 timer. Oftere 12 timer end 10 timer.  Tallene er opgjort af Fyns Politi for Jysk Fynske Medier.

Omkring 40 betjente var Fyns Politi var udlånt til Vestegnens Politi for at hjælpe med at sikre ro og orden, og deres indsats går derfor fra andet politiarbejde.

- Det har den konsekvens, at så er de ikke på arbejde dagen efter eller hvordan deres vagtplan nu ser ud. Uanset hvad skal de 12 timer afspadseres, siger Steffen Daugaard.

Højrisikokampe

Jysk Fynske Medier har fået aktindsigt i forbruget af ressourcer i Fyns Politi i forbindelse med afvikling af fodboldkampe. Oversigten viser forbruget fra 2010 til 2016, og her fremgår det med al tydelighed, at det er OB-hjemmekampe mod Brøndby og FC København, som koster flest mandetimer.

I mange tilfælde tre til fire gange flere mandetimer end når Esbjerg, AGF og AaB kommer til byen, og typisk er hver betjent på vagt mellem 10 og 12 timer, dvs. cirka halvanden dags arbejde.

- Det er 12 timer, hvor man ikke laver det, man normalt gør. Det kan være sagsbehandling, færdselskontrol, beredskabstjeneste, forebyggelse, alt muligt, og det hele er lige vigtigt. Det, du normalt laver, laver du ikke. Det er der kolleger, som forstår, og nogle, som ikke gør, siger tillidsmanden, som også er formand for Fyns Politiforening.

Det er dog ikke kun ved OBs hjemmekampe, at fynske betjente udkommanderes til at forhindre fodboldbøller i at lave ballade, for fynske betjente udlånes også til de såkaldte højrisikokampe. Det har i oversigten fra 2010 til 2016 alle været kampe mellem FC København og Brøndby, præcis som tilfældet var i søndags, med en enkelt undtagelse til en kamp mellem Horsens og Brøndby.

- Det burde jo ikke være nødvendigt. Det kan ikke passe, at politiet i et ordentligt land med demokratiske forhold skal bruge tid på, at voksne mennesker skal se sport. Det er helt skørt, og kollegerne forstår ikke den opførsel. I princippet burde opgaven kunne løses med to nærbetjente, siger Steffen Daugaard.

Eskalering

Han ser fodboldbøllernes optøjer som en eskalering de senere år, og jo mere, de vil slås, jo mere er politiet nødt til at øge antallet af betjente.

- Man kunne godt lege med en kættersk tanke om, at klubberne skulle betale for politiets indsats. Det er helt skørt at bruge penge på det, når der er så mange andre ting, politiet kan lave, siger Steffen Daugaard.

Mens det i søndags kom til uroligheder i FC Københavns fanafsnit på Brøndby Stadion, så spillet måtte indstilles i 18 minutter, er det længe siden, der har været uro i forbindelse med kampe på Ewii Stadion i Odense.

Det bekræftede politiinspektør Johnny Schou, Fyns Politi, tidligere på ugen over for avisen. Ifølge ham er det blandt andet takket være en oprettet fanzone i Nørregade i Odense med massiv polititilstedeværelse, der har været med til at lægge en dæmper på gemytterne.

  • Vestesen_Bjarke_(2015)_010

    Af:

    Kriminalredaktør