Politisk røg efter bombe

En pakistansk embedsmand står mandag i ruinerne af nærliggende bygninger og biler uden for den danske ambassade i Pakistans hovedstad Islamabad.
Foto: Anjum Naveed/AP/POLFOTO)

Politisk røg efter bombe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere partier i totterne på hinanden efter bomben mod den danske ambassade i Pakistan

Bomben mod den danske ambassade i Pakistan fører til politiske angreb i Folketinget, hvor De Radikale og SF sætter angrebet i Islamabad i forbindelse med dansk udenrigspolitik. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vil ikke høre tale om det, mens udenrigsminister Per Stig Møller (K) forsøger at lægge en dæmper på gemytterne.

Han hører kun tale om sammenhold trods det hårde ordvalg, siger han. Samtidig kalder han det en mulighed at sende danske soldater ud at bevogte ambassader i andre lande end Irak, hvor det allerede sker.

Vred Vestager

Særligt vred er den radikale leder, Margrethe Vestager, på Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, som skriver i sin blog, at "Vestager bliver blød i knæene og giver op over for terroristerne", fordi Vestager vil have en diskussion om dansk udenrigspolitik.

- Det er meget tankevækkende, at denne lejlighed bliver brugt til at sige om andre, at nogen går terroristernes ærinde. Er der noget, der er enighed om i det danske Folketing - fra Det Radikale til Dansk Folkeparti - så er det, at kampen mod islamisme, anden ekstremisme og terrorisme står aller-allerhøjest på vores liste, siger Margrethe Vestager.

Pia K: Det er sølle

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, er også på nakken af De Radikale.

- Det er sølle. Det smerter mig. Ligesom under Muhammed-krisen og specielt i denne situation burde det være et fuldstændig enigt Folketing, der gik op imod dette, siger Pia Kjærsgaard.

Udenrigsminister Per Stig Møller forsøger at lægge låg på skænderiet.

- Jeg synes, vi har haft en fornuftig drøftelse. Jeg har ikke nogen problemer. Jeg har konstateret, at når det kommer til kendsgerninger, så er der sammenhold om, at der skal være maksimal sikkerhed, siger han efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor alle partierne er med.

Udenrigsministeren mener ikke, man entydigt kan pege på en årsag til, at Danmark var målet for bomben.

Muslimer i muslimske lande bliver også bombet, påpeger han, men tilføjer, at Al-Qaida lederen Osama bin Laden har nævnt de danske Muhammedtegninger. Bilen med bomben kørte med forfalskede danske diplomatnummerplader, fortæller han.

Mange motiver

- Der er mange motiver til de forskellige mord. De, der laver disse mord, tager altid en anledning til at skabe den store konflikt mellem den islamiske civilisation og vores. Heldigvis er det de færrest i den islamiske verden, som vil have den konfrontation. Vi kan ikke ændre vores ytringsfrihedslove eller udenrigspolitik, fordi nogle i Pakistans bjerge måske ikke kan lide dem, siger han.

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, angriber også De Radikale: - Det er vigtigt i denne situation at få slået fast, at terroristerne på ingen måde skal have held til hverken at bestemme vores ytringsfrihed i Danmark eller vores udenrigspolitik.

Danmark er intet hadebillede for mange muslimer som USA og Israel, mener S-formanden. Den holdning kolliderer både med DF og SF, hvor udenrigsordfører Holger K. Nielsen vil have udenrigspolitikken til debat.

Politisk røg efter bombe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce