Politikere rustet til kamp - valgkamp


Politikere rustet til kamp - valgkamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DAGSORDEN: Venstre går til valg på skattestop, udlændinge, retspolitik og valgfrihed
Det var Anders Fogh Rasmussen (V), der fandt på det. Skattestoppet. Faktisk kom ideen til ham, da han forud for valget i 1998 som næstformand i Venstre skulle lave et udkast til et regeringsgrundlag. Han kom på det, fordi han var bange for, at den økonomiske politik, som Venstre og Det Konservative Folkeparti gik til valg på, ikke hang tilstrækkeligt godt sammen.

Skattestoppet blev skrevet ind i et fælles VK-papir, som skulle danne grundlag for den borgerlige lejrs valgkamp. Den nye opfindelse kom dog ikke til at spille nogen rolle ved martsvalget i 1998, hvor Venstres statsministerkandidat, Uffe Ellemann-Jensen, smerteligt måtte se til, mens Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre vandt i opløbet. Poul Nyrup Rasmussen (S) fortsatte som statsminister, og ideen om skattestoppet blev lagt i skuffen. Men ikke glemt.

Papiret blev hevet frem igen, da Anders Fogh Rasmussen overtog formandsposten i Venstre. Og i 2001 var skattestoppet med til at vinde valget.

De politiske baglande er i øjeblikket i gang med at trimme deres organisationer til endnu et slag. Valget bliver senest udskrevet i efteråret 2005, men allerede nu mærkes kampagnestemningen på Christiansborg. I Venstre har man tænkt sig genbruge opskriften fra 2001.

- Vi har taget nogle skridt, men vi skal nu videre af den vej. I næste valgkamp vil vi fortsætte den filosofi, vi havde fra sidste valg: At vi afgiver nogle konkrete løfter, som vi kan måles og vejes på, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Han er en af de få kolleger, som nyder statsminister Anders Fogh Rasmussens fulde fortrolighed og tillid. Den 56-årige beskæftigelsesminister bliver ofte beskrevet som Venstres ultimative strateg og som en af dem, der støber kuglerne i partiets politik. Og spørger man den tidligere partisekretær om Venstres dagsorden frem mod næste folketingsvalg, bliver skattestoppet nævnt som noget af det første.

- Vi har jo skattestoppet som grundpille i regeringens politik, og det vil fortsætte. Desuden handler det om integration af flygtninge og indvandrere. På det område har vi gennemført første fase, som bestod af en opbremsning i tilstrømningen til Danmark. Nu vil vi så i gang med anden fase, som skal sikre, at de flygtninge og indvandrere, der er her, også bliver integreret ordentligt, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han nævner desuden rets-politikken, vilkårene for børnefamilierne og sundhedsområdet som temaer, der vil fylde i Venstres valgkampagne. Den opmærksomme læser vil vide, at det var de samme emner, som Venstre gik til valg på i 2001: Skat, udlændinge, retspolitik, valgfrihed på blandt andet sundhedsområdet samt den etårige barselsorlov.

- Vi fortsætter med at love nogle konkrete skridt, som vi vil tage. Jeg tror, at målbarhed er meget vigtig i politik i dag, siger Claus Hjort Frederiksen, der tilføjer, at "politikerne lider af eftervirkningerne fra efterlønsforliget i 1998".

Høj grad af mistillid

- Det medførte en meget høj grad af mistillid til politikere, og jeg tror, at alle lærte af det eksempel, som Socialdemokratiet kom ud for: At de lovede ét i valgkampen og gennemførte noget andet. Derfor er det vigtigt for os at holde de ting, vi lover, siger han.

Slaget om to forskellige udgaver af tanken om et skattestop vil formentlig komme til at spille en central rolle i næste valgkamp. Spørgsmålet er her, hvilket stop der er mest troværdigt. Regeringens eller det alternative såkaldt "kloge skattestop", som Socialdemokraterne og De Radikale lancerer inden alt for længe.

Ifølge beskæftigelsesministeren har Socialdemokraterne er stort problem med at finde pengene til den skattereform, som partiet ønsker at gennemføre. Det Radikale Venstres skatteudspil er til gengæld socialt skævt.

- S og R har to vidt forskellige udspil på skatteområdet. De radikale har fremlagt et forslag, der giver skattelettelser til de rigeste, og Socialdemokraterne mangler at redegøre for finansieringen af sit forslag. De har hidtil haft Joakim von And ude i Nordsøen. Men den indtægtskilde findes ikke længere, efter vi har lavet forskningsfonden, siger han.

Troværdighed

Direkte adspurgt, om det er en del af regeringens valgstrategi at pille glansen af Marianne Jelveds og Mogens Lykketofts økonomiske troværdighed, svarer Claus Hjort:

- Jeg ved ikke, om man kan bruge udtrykket "at pille glansen af deres troværdighed på det økonomiske område". Men de har i al fald nogle store troværdighedsproblemer, fordi deres politik ikke hænger sammen, og fordi de nægter at forklare, hvordan det hænger sammen.

Anders Fogh Rasmussen skrev følgende om Venstres valgstrategi i 2001:

- Uden at vi sagde det direkte, skulle troværdighed være et underliggende tema i valgkampen. Vi skulle ikke bruge ordet, men troværdighed skulle ligge som en undertone i kampagnen..."

I den kommende valgkamp bliver det afgørende, om regeringen kan skabe en følelse af tryghed omkring sit skattestop - og på den anden side fremstille SR's alternative skattestop som usikkert og utroværdigt.

Strukturkvaler

Et andet punkt på det næste halve års dagsorden er al den lovgivning, som følger i kølvandet på strukturreformen, som regeringen i juni lavede med Dansk Folkeparti. Nogle mener, at reformen udstyrer Socialdemokraterne med stærke kort på hånden, fordi de - med udgangspunkt i kritiske høringsvar - står frit til at kritisere regeringens politik. Men Claus Hjort Frederiksen er af den modsatte opfattelse. Han mener, at Mogens Lykketoft og Co. har kastet sig ud i en aggressiv oppositionspolitik, der vil koste dem dyrt.

- Afvisningen af strukturreformen kan kun forklares med taktiske hensyn. Men nu bliver realiteten for Socialdemokraterne, at de gang på gang skal stemme imod ting, som de sådan set går ind for. Det tror jeg, at de får store vanskeligheder med, siger han.

Politikere rustet til kamp - valgkamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce