Politikere blæser på fortiden


Politikere blæser på fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museumsfolk ser murbrokker og et hul i jorden, når de skal undersøge bevaringsværdige huse

Om få år må børnene i Den Fynske Landsby, hvis de vil opleve bygningskultur fra H.C. Andersens tid.

Politikerne i de fynske kommuner giver uden undtagelse husejerne lov til at rive kulturhistoriske bygninger ned, for både embedsmænd og udvalg ser stort på museumsfolkenes indsigelser.

Nu ryger også en sjælden landarbejderbolig under Flenstofte Hovedgård i Assens Kommune, og Odense Bys Museer vurderer, at det bliver et bygningshistorisk tab for Fyn.

- Jeg har endnu ikke oplevet, at en kommune har taget vores protester til følge. Jeg har sat en kasse øl på højkant til den dag, det sker. Der er frit slag til at rive gamle bygninger ned, siger museumsinspektør Ellen Warring fra Odense Bys Museer.

En bunke murbrokker

Museet skal høres, før bygninger på landet rives ned, men ofte er det for sent. Kommunen skal nemlig give ejeren svar inden for blot 14 dage.

- Jeg har oplevet at komme ud til en bunke murbrokker og et hul i jorden på Nordfyn for at vurdere, om huset var værd at bevare, siger Ellen Warring.

Kun en brøkdel af de gamle fynske kommuner har kortlagt bygninger fra før 1940 i et såkaldt kommuneatlas. Og dermed ved de ifølge museumsinspektøren ikke, om en bygning er værd at bevare. Eksempelvis er den gamle skole i Tommerup fra 1846 ved at blive revet ned.

- Uden et kommuneatlas ved man ikke, hvad der er af bygninger fra 1850 i kommunen og dermed på hvilket grundlag, man siger ja eller nej - og det er ret problematisk, lyder kritikken fra Ellen Warring.

Viceborgmester Poul Poulsen (R) fra Assens Kommune stemte som den eneste imod nedrivningen af landarbejderboligen ved Flenstofte, da den var oppe i miljø- og teknikudvalget.

- Ifølge flertallet var huset for lille, for dyrt at renovere, og det skulle være gjort for mange år siden. Men så er det jo altid for sent, konstaterer Poul Poulsen.

Odense Bys Museer anbefaler ejeren at søge bevaringsfonde om hjælp. Det rødkalkede bindingsværkshus er typisk for Hagenskov Gods og Flenstofte Hovedgård og ligger i den bedste ende på en skala over arkitektonisk værdi. Ejeren Arne Hviid ønsker ikke at kommentere sagen.

Eftertiden bliver blind

Ifølge Ellen Warring bliver hun og kollegerne ofte skudt i skoene, at de som museumsfolk vil bevare alt. Men ifølge museumsinspektøren har vi masser af bygninger fra mellem 1880 og 1950 tilbage, og derfor kan man uden problemer rive en stor del ned.

- Vi skal bare sørge for at bevare det bedste fra den tid. Når man ødelægger sin kulturarv, så gør man eftertiden blind, konstaterer Ellen Warring.

Politikere blæser på fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce