Politikere afviser at sætte mål for økologi på sygehuse

Flere partier i regionsrådet så gerne, at Region Syddanmark lod sig inspirere af andre sygehuse, hvor økologi fylder rigtig meget. På billedet ses ansatte i Horsens, hvor sygehuset de seneste år har øget andelen af økologiske varer, som i dag er langt i overtal i sygehuskøkkenet. Arkivfoto: Morten Pape

Politikere afviser at sætte mål for økologi på sygehuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regionsrådet afviste på et møde mandag at stille krav til sygehusene om, hvor mange økologiske varer de skal benytte. Forinden var gået en lang diskussion.

Sag: Sjældent har så mange medlemmer af regionsrådet taget ordet til et punkt, som da rådet på sit sidste møde i denne valgperiode mandag skulle diskutere, hvorvidt sygehusene skal servere mere økologisk mad.

Baggrunden var et forslag fra Alternativet, som ønsker at give patienter på de syddanske sygehuse langt flere økologiske måltider. Regionens forvaltning havde som oplæg til den politiske diskussion udarbejdet en opgørelse over andelen af økologi på sygehusene.

Den viste, at Odense Universitetshospital/Svendborg Sygehus har en andel på 40 procent, hvilket er en stigning fra 16 procent fra foråret. I den anden ende af tabellen ligger Sygehus Sønderjylland med fem-ti procent og Sydvestjysk Sygehus med syv-otte procent.

Omkring 15 af de 41 politikere tog ordet med argumenter for og imod økologi, før et flertal på 33 stemte for at lade de enkelte sygehuskøkkener selv bestemme sammensætningen. Det blev dog samtidig understreget, at der så vidt muligt skal være flere valgmuligheder i kosten.

Både Enhedslisten, SF og Alternativet påpegede, at regionen burde hæve ambitionsniveauet for økologien.

Andreas Lund Andersen (Alternativet) mente, at økologisk mad er sundere end mad med tilsætningsstoffer. Et udsagn, der vakte stor debat.

SF's Ida Damborg medgav kritikerne, at ikke alt skal bestemmes oven fra af politikere.

- Men vi skal også tage et politisk ansvar for, i hvilken retning regionen skal gå, sagde hun.

Karsten Uno Petersen (S) påpegede, at befolkningen generelt køber langt mere økologi end tidligere, og at det derfor ville være naturligt, hvis regionen fulgte tendensen.

Forsøg afvist
Brødtekst

Sundere

Kristian Grønbæk Andersen (R) pointerede, at han ikke havde set dokumentation for, at økologi er sundere, men tilføjede dog, at han gerne ser brugen af pesticider begrænset.

Bo Libergren (V) understregede, at økologi bør være op til folk selv.

- Det er ikke op til os at bestemme, hvordan andre skal leve deres liv, sagde Bo Libergren, der mødte opbakning til synspunktet fra Dansk Folkeparti.

Blandt andre Holger Gorm Petersen (Nye Borgerlige) og Thyge Nielsen (V) kritiserede begge SF og Alternativet for mangel på respekt for konventionelle landbrug.

Efter lidt diskussion fremsatte Alternativet efter opfordring fra de radikale forslag om, at der inden for tre år opnås bronzemærke i økologi på sygehusområdet og socialområdet, og at finansieringen skulle ske ved at undgå madspil.

Alternativet, SF, Enhedslisten, Radikale samt Andrea Terp (S) stemte for, mens 34 medlemmer stemte imod. Herefter blev det vedtaget, at sygehusene fortsat skal have selvbestemmelse.

Politikere afviser at sætte mål for økologi på sygehuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce