Politiforbundet: Det er en krudttønde


Politiforbundet: Det er en krudttønde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet har udviklet sig til en krudttønde. "Vi er i 11. time", siger politiforbundets formand, Peter Ibsen.

I en uhørt hård kritik af politireformen advarer Politiforbundets formand Peter Ibsen om, at politiet står i større problemer, end både de og han hidtil har villet være ved. Kritikken rettes mod rigspolitichef Torsten Hesselbjerg og og justitsminister Lene Espersen (K). Samtidig siger han til retspolitikerne på Christiansborg, at han er færdig med at opfordre:

- Jeg vil kræve, at der sker noget, siger han. 

Han advarer om, at den storstilede reform, der med justitsministerens ord skulle få betjente til at rejse sig fra deres skriveborde for i stedet aktivt at beskytte borgere med behov, er ved at blive tabt på gulvet.

- Det lader desværre til, at reformen er ved at blive tabt på gulvet. Den skulle have sikret bedre politiarbejde, mere professionalisme og bedre betjening af borgerne. Vi oplever i dag det stik modsatte. Der skal rettes op på reformen, inden det er for sent. Vi skal have kortlagt problemerne, og starte justeringerne. Politiforbundet går i den forbindelse gerne forrest. Noget kunne tyde på, at vi er i 11. time, advarer forbundsformand Peter Ibsen.

På baggrund af Berlingskes afdækning af sagen om Pia Rønneis voldsomme død i november har Berlingske Tidende sammen med læserne i de seneste uger kortlagt andre sager, hvor politiet blev tilkaldt men ikke kom. I Politiforbundet ser man med stor alvor på de seneste ugers historier om politiets problemer med at få hverdagen til at hænge sammen efter reformen af landets politikredse.

- Jeg hører politifolk sammenligne tilstandene med en krudttønde. Og meldingen kommer stort set fra hele landet. De kan ikke levere varen, de kan ikke komme når der kaldes. Det er meget alvorligt, siger Politiforbundets formand, som indrømmer, at han og andre nok har taget for let på problemerne.

- Politiet trængte til en reform og en modernisering. Men hvor blev vitaminindsprøjtningen af? Hvor professionelt er et politi, der ikke kan komme til folk som ringer efter hjælp? Et politi som må bortprioritere slagsmål, indbrud og alvorlige husspektakler? Det er simpelthen for ringe. Og det slider på alle ansatte. De har meget svært ved at se sig selv i spejlet. De laver dagligt knaldgodt politiarbejde, men må se sig bedømt og vurderet på dårligdommene, fortæller Peter Ibsen.

Han advarer politiets øverste ledelse samt landets retspolitikere om, at det er tid til handling:

- Jeg vil ikke opfordre. Jeg vil kræve, at der sker noget. Undskyldningernes og de vage løfters tid er udløbet. Nu skal ledelsen trække i arbejdstøjet og finde årsagen til, at den faglige stolthed og tilliden til politiet dag for dag undermineres i uacceptabel grad. Hvad gik der galt? Vi skal simpelthen have ligene på bordet. I den forbindelse deltager Politiforbundet gerne. Vi skal tilbage på sporet hurtigt. Men det kræver en ganske anden og åben ledelse. En ledelse som tør indrømme fejl og gøre noget ved det, siger Peter Ibsen.

Forbundsformanden kan ikke pege på nogen entydig årsag til øjeblikkets problemer.

- Det er en række sammenhængende faktorer som truer med at vælte korthuset. En del af forklaringen er mangel på politifolk. Men det er langt fra hele forklaringen. En anden del kunne være en ledelse, som har haft så travlt med at jappe reformen igennem, at de har glemt at tage virkeligheden og de ansatte med på råd. Og nu betaler de ansatte prisen, siger Peter Ibsen.

Han tror dog stadig på reformen i sin grundsubstans.

- Der er en udtalt reform-lede i hele politiet. Særligt fordi de fleste politifolk forståeligt nok sammenligner deres arbejdsdag før 2007 med de nuværende tilstande. De kunne mere dengang. Jeg bliver altså ikke populær blandt de fleste medlemmer, når jeg siger, at reformen var nødvendig. Men det var den. Grundsubstansen var og er god, siger Peter Ibsen.

Men som han ser det, er problemerne opstået efter Visionsudvalget gav slip og koncernledelsen af politidirektører og rigspolitichef tog over:

- Det er forvaltningen af reformen som halter grelt. Jeg sad selv i Visionsudvalget som udstak linierne for politireformen. Her stod det klart, at vi i Danmark havde et velfungerende politi nærmest på trods af ledelsen. Det var simpelthen et uforklarligt under, at politiet fungerede så godt. En af årsagerne var et tæt samarbejde mellem medlemsrepræsentant og ledelse. Det løste mange problemer. Lige siden reformens indførelse har den øverste ledelse dog haft så travlt med at skubbe alle andre ud i periferien og selv beslutte, hvordan politiet skulle arbejde. Det ser vi så resultatet af i dag, siger Peter Ibsen.

Politiforbundet: Det er en krudttønde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce