Politiets undersøgelse: Færre fynboer føler sig trygge

Vollsmose ligger langt nede på listen over andelen af trygge borgere i udsatte områder. Kun i seks af 25 områder føler færre borgere sig trygge. Foto: Michael Bager

Politiets undersøgelse: Færre fynboer føler sig trygge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Andelen af trygge borgere på Fyn, Langeland og Ærø er på blot et år faldet markant, viser ny undersøgelse fra Rigspolitiet.

Føler du dig grundlæggende tryg i dit nabolag?

Dét spørgsmål har Danmarks Statistik på vegne af Rigspolitiet stillet mere end 11.000 danskere i løbet af sommeren og efteråret sidste år.

I Fyns politikreds er trygheden faldet markant. Mens ni ud af ti i 2016 følte sig trygge, gjaldt det i 2017 kun 83,8 procent af de adspurgte borgere.

Faldet er i procentpoint næsten dobbelt så stort som på landsplan, hvor 85,7 procent følte sig trygge i 2017 mod 89,1 procent året forinden.

Om undersøgelsen
Rigspolitiet har for femte gang gennemført Politiets Tryghedsundersøgelse, som undersøger borgernes tryghed og tillid til politiet.11.474 personer har besvaret undersøgelsen, som Danmarks Statistik har udført i perioden 14. juni til 14. oktober 2017.

Ifølge Rigspolitiet er undersøgelsen et vigtigt redskab til at målrette de indsatser, der skal bekæmpe kriminalitet og skabe tryghed - særligt i forhold til udsatte boligområder.

Undersøgelsen har målt trygheden og tilliden til politiet i henholdsvis hele Danmark, de 12 politikredse, de fem største byer og de særligt udsatte boligområder.

Mens 83,8 procent af de fynske borgere føler sig trygge, står det en smule værre til i Sydsjælland og Lolland-Falsters politikreds, Københavns politikreds og Københavns Vestegns politikreds. Sidstnævnte ligger i bund med 81,2 procent trygge borgere.

Otte af de tolv politikredse ligger over Fyn i undersøgelsen, og mest trygge er bornholmerne, hvor knap 95 procent af de adspurgte svarede, at de føler sig trygge.

Lav tryghed i Vollsmose

Zoomer man ind på landets fem største byer, ligger Odense i bund, hvad angår tryghed. Her svarer 80,5 procent af borgerne, at de føler sig trygge, mens andelen er 81,3 i Aarhus, 82,1 i København, 85,2 i Esbjerg og 88,1 procent i Aalborg.

Blandt de 25 særligt udsatte boligområder i Danmark ligger Vollsmose nummer 19 med blot 59,8 procent trygge borgere blandt de adspurgte. Under Odense-bydelen ligger områder som Mjølnerparken, Tingbjerg, Gellerupparken og Bispehaven. Værst ser det ud i de to sidstnævnte Aarhus-områder, hvor 52,9 og 43,4 procent gav udtryk for, at de følte sig trygge.

Det fremgår ikke, hvor stor en del af borgerne i de enkelte byer og områder, der føler sig utrygge. På landsplan føler 9,2 procent af de adspurgte sig utrygge, mens knap fem procent har svaret, at de hverken føler sig trygge eller utrygge.

I undersøgelsen har Rigspolitiet også spurgt, om borgerne har tillid til, at politiet hjælper dem, hvis de har brug for det. Det har 76,3 procent svaret ja til i Vollsmose, mens andelen af de adspurgte i den fynske politikreds, der har tillid til politiet, er 78,5 procent.

På landsplan svarer 79,2 procent, at de har tillid til politiet. Flest i Bornholms politikreds med 89,5 procent og færrest i Midt- og Vestsjælland, hvor 74 procent af de adspurgte borgere har tillid til politiet.

Den nære tryghed skal øges

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) varslede i begyndelsen af februar i avisen Danmark et opgør med centraliseringerne i politiet, der nu skal tættere på borgerne. Ministeren har bedt Rigspolitiet komme med et forslag til, hvordan den nære tryghed i samfundet kan øges.

- Jeg kan jo godt sidde her og vise papirer, der dokumenterer, at kriminaliteten falder, og så kan danskerne roligt være trygge. Det nytter bare ikke noget, hvis danskerne har en anden følelse. Følelsen af tryghed er rigtig vigtig. Og jeg har erkendt, at jeg ikke kan give dem den følelse ved at vise dem statistikker, udtalte han.

Stiftstidende kunne for et par uger siden fortælle, at Fyns Politi har mistet hver tiende polititjenestemand i løbet af tre år, mens flere andre kredse er gået frem. I samme periode har Fyns Politi udlånt mellem 70 og 95 årsværk til grænsen og terrorbevogtning i København.

Enhedslistens fynskvalgte retsordfører Rune Lund har kaldt det en "kraftig reduktion i mandskabet" og vil bede justitsministeren forholde sig til faldet i betjente på Fyn, og bede ministeren redegøre for, om borgerne får den hjælp fra politiet, som de skal.

Politiets undersøgelse: Færre fynboer føler sig trygge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce