Politiets nye gps sejrede i biljagt

Arkivfoto.
Foto: John Fredy

Politiets nye gps sejrede i biljagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt gps-system i patruljevognene var en afgørende faktor, da to unge mænd i en stjålet bil skulle standses på Fyn.

Kritikken har været hård, når det gælder beslutningen om at samle politiets vagthavende i Odense og lade politifolk herfra styre patruljevognene over hele Fyn.

Sådan er det blevet efter politireformen, men natten til i går kom armene endelig helt i vejret på vagtcentralen i Odense. For første gang gik en indsats med mange involverede patruljevogne ifølge vagtchef Erik Halkjær nemlig helt efter bogen.

Opgaven var at standse en bil med to unge berusede mænd, der i længere tid havde kørt hasarderet rundt i Faaborg, og som - da politiet dukkede op - speedede op til en hæsblæsende flugt mod Midtfyn.

Ifølge vagtchefen var fem-seks patruljevogne involveret i jagten, og takket være avanceret navigations-udstyr i bilerne kunne centralen i Odense hele tiden se deres position på en stor skærm.

Ingen betjente farer vild

Da flugtbilen det meste af turen havde en patruljevogn fra Faaborg i hælene, kunne styrken fra Odense så at sige spredes ud på landkortet og dermed afskære flest mulige flugtruter - også selv om betjentene i bilerne ikke var sikre på områdets smutveje.

Ifølge Erik Halkjær måtte et par af betjentene på et tidspunkt meddele, at "vi aner ikke, hvor vi er".

- Men det gør vi. Bare kør 100 meter længere frem, lød svaret fra vagtcentralen ifølge Erik Halkjær.

Fidusen ved gps-teknikken er, at den kræver mindre radiokommunikation mellem patruljevogn og vagtchef. Dermed er der mere tid til at koncentrere sig om forfølgelsen og for eksempel observere, om der smides ting ud fra flugtbilen.

Mere effektiv jagt

Hvis det sker, og betjenten i bilen noterer tidspunktet, kan politiet med teknikkens hjælp tilmed finde tilbage til det præcise sted, hvor genstanden blev smidt.

Med den nye teknik er det ifølge vagtchefen også slut med de tider, hvor en politijagt kunne minde om en dårlig amerikansk film, hvor en lang række af politibiler forfølger en flugtbilist uden særligt held. Udrykningskørslen bliver simpelthen mere effektiv.

- Armene kom op herinde. Det er første gang, hvor alt er klappet, som det skulle, lyder det fra Erik Halkjær.

Politiets nye gps sejrede i biljagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce