Politiet advarer: Det er ulovligt at transportere flygtninge

Knap 200 flygtninge gik mandag ud på Sydmotorvejen ved Rødby og begyndte at vandre mod Sverige. Flygtningene var forinden blevet hevet af toget fra Tyskland på Rødby Havn Station.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Denmark

Politiet advarer: Det er ulovligt at transportere flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskerne vil gerne hjælpe de nyankomne udlændinge, men politiet advarer om, at hjælpen kan være ulovlig.

Politiet minder danskerne om, at det er ulovligt at hjælpe flygtninge og migranter, der befinder sig ulovligt i landet, ved for eksempel at køre dem videre til Sverige. Også selv om hjælpen er velment.

- Det er væsentligt, at man husker, at det er ulovligt at hjælpe personer, der har ulovligt ophold. Man risikerer bøde eller i skærpede tilfælde fængsel, siger politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ritzau.

Politiet har fundet anledning til indskærpelsen, fordi et større antal af de 800 udlændinge, der søndag og mandag ankom med færgen til Rødbyhavn på Lolland, tilsyneladende er forsvundet for politiet.

Sådan er reglerne

Må du køre en flygtning til Sverige?

Det korte svar er nej. En del af de flygtninge, som søndag kom til Danmark, har givet udtryk for, at de ønsker at rejse videre til Sverige, hvor flere angiveligt har familie. Ifølge politiet er det dog ulovligt at hjælpe flygtninge ind eller gennem landet.

Ifølge advokat Niels-Erik Hansen kræver det dog, at man "forsætligt overtræder loven". Det, at man samler blaffere op, betyder ikke, at man er menneskesmugler, mener han.

Må du have en flygtning boende?

Det korte svar er nej. Hvis en flygtning eller migrant ikke har ladet sig registrere som asylsøger, vil det givetvis være ulovligt at huse dem, mener advokat Bjørn Elmquist, som er formand for Dansk Retspolitisk Forening.

Må du give penge til en flygtning?

Det korte svar er ja - hvis beløbet er rimeligt. Beløbet må ikke være så stort, at myndighederne kan stille spørgsmål ved, om de skal bruges til noget ulovligt, ifølge Bjørn Elmquist. Du må dog gerne donere tøj samt mad og drikke.

Kilder: Dansk Politi, BT, DR.

Politiet advarer: Det er ulovligt at transportere flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce