Pias faste strateg

Søren Espersen mødte Pia Kjærsgaard, da han skulle dække hendes sølvbryllup for Billedbladet. Et par år senere er de nærmest uadskillige, og hun tager ikke mange beslutninger uden hans råd.
Foto: Scanpix - Nordfoto

Pias faste strateg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 ÅR: Dansk Folkepartis magt- fulde pressechef Søren Espersen er fyldt med modsætninger. Den tidligere Venstresocialist er beskyldt for at være nazist, men han har en jødisk hustru

Alle kender Pia Kjærsgaard, Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl, som Dansk Folkepartis scenevante trio på toppen. Partitoppen er imidlertid er kvartet, og den usynlige kapelmester bag kulisserne er pressechefen Søren Espersen, der i dag fylder 50 år.

Og folk med kendskab til Dansk Folkeparti sætter ikke spørgsmålstegn ved hverken hans magt eller dygtighed. Den tidligere pressechef for Venstre og nuværende chefredaktør for Se og Hør, Henrik Qvortrup, mener slet ikke hans indflydelse kan overvurderes. Den overstiger langt de fleste menige medlemmers.

- Han er Pia Kjærsgaards højre hjernehalvdel, og hun ville ikke være meget uden ham. Han støber helt klart kuglerne både hvad angår taktik og strategi. De har begge politisk tæft, men han ser åbningerne i det politiske landskab. Han kan det med medierne, men han er mere kulissens mand end scenens mand, siger Henrik Qvortrup, der langt ude også er i familie med Søren Espersen.

Det med den politiske tæft er der dog ikke bred enighed om. En anonym kilde mener kun, at han er god pressemæssigt og til dels taktisk.

- Hans politiske vurdering er ikke to potter pis værd, og det kan komme til at ramme dem. Alle hans idéer bliver bare drønet af sted, og han besidder reelt magten i partiet, for han kan køre Pia om sin lillefinger. Der mangler nogle politikere over ham, som kan slå en streg.

Pia Kjærsgaard selv vedkender da også, at Søren Espersen har stor indflydelse, og de har stort set talt sammen hver dag de seneste syv år.

- Han har indflydelse på samme måde som Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Poul Nødgaard. Jeg taler umådeligt meget med den kreds, men i sidste ende har jeg ansvaret og tager beslutningerne, siger hun og kendetegner ham som en sprudlende og kreativ person, der tænker lidt vildt nogle gange.

- Han kommer med en masse idéer, men indimellem må jeg sige: Søren, nu slapper du lige af. Men de fleste er gode og hellere for meget end for lidt.

Bag den magtfulde idémand gemmer sig imidlertid en broget personlighed fyldt med modsætninger.

Langhåret VS'er

Søren Espersen er født i Svenstrup ved Aalborg som rosinen i pølseenden af en søskendeflok på seks.

- Søren var sidst i flokken efter os fire piger, så han blev møgforkælet hele sin barndom, for han var en charmerende lille knægt, fortæller hans søster Gerda Espersen.

Faderen var skoleinspektør, kirkesanger og en fantastisk fortæller. Lille Søren slugte gerne det hele råt, og han blev selv en god fortæller. Og i det grundtvigianske hjem var den danske sang også i højsædet.

- Der var aldrig gæster, uden der var en sangbog fremme.

Musikken har da også altid fyldt meget, og i sine unge dage spillede han i bandet "Røverne fra Rold" med sin svoger. I dag synger han for om morgenen på Dansk Folkepartis gruppemøder, spiller klaver ved lejlighed og kan nogle gange lokkes til at synge svenske folkeviser.

Gymnasietiden blev tilbragt på Hasseris Gymnasium i Aalborg, og Søren Espersen var en af de mest populære elever. Hans gamle klassekammerat Carsten Nødskou husker, at Søren Espersen var blandt de syv-otte stykker, som modtog bifald, da rektor overrakte dem eksamensbeviset.

- Han var jo en iøjne- og iørefaldende person. Da han startede var han et langhåret medlem af Venstresocialisterne (VS), og han var med til at starte en afdeling i Aalborg. Det holdt dog hurtigt op, og han blev klippet korthåret. Han blev frygteligt ophidset på VS på grund af deres holdning til Israel, siger vennen Carsten Nødskou, som også gik på Journalisthøjskole med Søren Espersen og arbejdede i England samtidig med ham.

Efter gymnasiet studerede Søren Espersen i to år teologi i København, men det gik mere op i druk, så det endte med Journalisthøjskolen i stedet. I løbet af 70'erne blev han også gift med Mette, som han mødte på gymnasiet og har to af sine fem børn med.

Chok i England

I 1981 blev han gift med engelske Yvette, som var jøde. Sammen med hende tog han i 1988 til England, hvor han efter mange år på B.T.'s Aalborg-redaktion skulle arbejde freelance. De fire år i England markerede for alvor en kursændring i Søren Espersens liv.

Hans oplevelser i England gjorde ham til modstander af et multietnisk samfund. Han har fortalt sin søster, at han oplevede en skole, hvor flertallet af muslimske forældre fik fyret de engelske lærere, og i stedet ansat muslimske. Det ville han ikke se i hans eget land.

Allerede dengang tog han derfor kontakt til Søren Krarup, der som fremtrædende medlem af Den Danske Forening var iøjnefaldende i udlændingedebatten herhjemme.

Søren Espersen har da også tidligere givet udtryk for, at han betegner Søren Krarup som sin guru. Og beundringen er gensidig.

- Han er en hædersmand på alle måder, og han har meget stor indflydelse. Pia Kjærsgaard drøfter meget med ham, og det er fornuftigt, for han er meget vidende og klog, siger Søren Krarup.

Dækkede sølvbryllup

Søren Espersens indgang til den politiske kulisse skete dog via Pia Kjærsgaard. Han mødte hende første gang, da han dækkede hendes sølvbryllup for Billedbladet i 1992. Senere stillede han op for Fremskridtspartiet til Europaparlamentet i 1994, men det var først, da Dansk Folkeparti blev dannet i 1995, at han for alvor kom ind i varmen. De første to år arbejde han som pressechef i fritiden, inden jobbet blev fuldtidsbeskæftigelse.

Siden har partiet været i konstant fremgang, og det har ikke mindst været på grund af Søren Espersens kendskab til medierne. Men der har også været enkelte tilbageslag.

Beskyldt for nazisme

Den mest omtalte personlige sag for Søren Espersen var, at en byretsdom tillod et blad at kalde ham b-medlem af nazistpartiet. Han havde lagt sag an mod månedsbladet Tjeck, som havde skrevet historien på baggrund af journalisten Frede Farmands oplysninger. Selv har han forklaret, at han modtog medlemsbladet som en del af hans journalistiske arbejde, og at han derfor automatisk blev registreret som b-medlem. Månedsbladet Tjeck blev frikendt for beskyldningerne.

Sagen er anket, for Søren Espersen mener, at det er helt ude i hampen at kalde ham nazist, når han er gift med en jøde.

Forholdet til Israel er i det hele taget en af Søren Espersens mærkesager.

Jødestjerne på bil

I gymnasiet meldte han sig ud af VS af den årsag, og hans søster husker, at han altid har været interesseret i Israel.

- Som ung journalist kørte han rundt med jødestjernen på sin bil, og fik den smadret af den grund, siger Gerda Espersen.

Senere fulgte ægteskabet med jødiske Yvette, og hans ældste datter er gift med en israeler og bosat dernede, hvor hun netop har født hans første barnebarn Daniel.

På hans skrivebord vejer det israelske flag, og han er i gang med at lære hebraisk. Henrik Qvortrup har også bidt mærke i interessen for Israel.

- Hans svage side er, at han har sine helt egne kæpheste, som han ikke kan lade være med at ride.

Israel forekommer at være en af hans meget markante, og det gør, at han på det alter nogle gange ofrer det politiske klarsyn. Nogen gange er han i for høj grad en mand med en sag, og han kan virke lidt indædt, og det ser aldrig så godt ud. Det er dog kun udtryk for, at jeg skal finde håret i suppen, for han er meget dygtig og samtidig et behageligt menneske, siger Henrik Qvortrup.

Pias faste strateg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce