Pia Kjærsgaard vil selv bestemme hvornår DF skal i regering


Pia Kjærsgaard vil selv bestemme hvornår DF skal i regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre og Det Konservative Folkeparti kommer ikke til at leve i tosomhed for evigt. En dag banker Dansk Folkeparti på døren, og det vil være alvorligt ment. Så skal der ministerposter på bordet.

Der er ingen slinger i budskabet fra Pia Kjærsgaard, da hun på en af julis få solskinsdage bliver spurgt, hvor langt regeringens støtteparti egentlig er fra et regeringssamarbejde.

- Det bliver os, der bestemmer, hvornår vi vil i regering. Altså: Den dag, vi føler, at tidspunktet er kommet, vil vi sige til V og K: "Nu skal vi med i regering, ellers kan I simpelthen ikke danne en regering".

Dansk Folkeparti har indtil videre lagt stemmer til 23 større forlig og aftaler sammen med VK-regeringen. Og selv om rollen som støtteparti passer fint, vil partiets 57-årige leder ikke afvise, at hun kræver ministerposter allerede efter næste valg. For som hun siger:"Det der med, at de skal se os an, det forstår jeg ikke".

- Det kan da sagtens blive aktuelt efter næste valg. Men jeg siger ikke, at det bliver det. Muligheden kan være der, og det er ikke noget, VK skal bestemme. Det er noget, som vi godt selv kan vurdere, siger Pia Kjærsgaard.

- Jeg synes faktisk, at det tjener os til ære, at vi ikke allerede efter sidste valg sagde, at vi ville i regering. Vi var større end De Konservative, mange af vores medlemmer og vælgere synes, at vi burde have gjort det. Men vi vurderede, at magten lå ved at være parlamentarisk grundlag for en borgerlig regering. Men det betyder, at når vi en dag siger, at vi vil med i regering, så mener vi det. Så er det ingen spøg, siger Pia Kjærsgaard.

Tonen skærpes

Ligesom alle andre på Christiansborg er hun opmærksom på, at folketingsvalget er på vej. Det skærper tonen, og kravene til partiernes kommunikation bliver styrket. Dansk Folkeparti satser på ét altoverskyggende valgtema, som dermed har en god mulighed for at blive siddende på vælgernes nethinder: Udlændingepolitikken - og mere konkret hjemsendelser af flygtninge.

- Vi vil bruge meget af debatten på, hvordan vi får hjemsendt de flygtninge, der ikke har et berettiget krav på at være i Danmark. Regeringen er alt for langmodig på det område. Den bør skærpe kursen over for hjemlandene og selvfølgelig forlange, at de tager egne statsborgere retur, når der er mulighed for det, siger Pia Kjærsgaard.

Dansk Folkeparti mener, at regeringen må stramme kursen. Der skal sanktioner til over for de lande, der ikke vil modtage egne borgere.

- Eventuelt i form af at man tilbageholder den økonomiske bistand, som man har til landet. Vi vil ikke opgive udlændingepolitikken under nogle omstændigheder, siger Pia Kjærsgaard.

Ud over hjemsendelserne vil Dansk Folkeparti fokusere på indvandrere, der begår kriminalitet. Her skal der gribes hårdere fat, mener partiet, og den kriminelle lavalder skal sættes ned fra 15 til 12 år.

Siden valget i 2001 har Dansk Folkepartis uskrevne aftale med regeringen været, at partiet til gengæld for at støtte VK får noget på sine mærkesager. Det gælder især udlændinge og socialområdet. Partiet har hjulpet med at bære VK-regeringens finanslove igennem, men til gengæld bl. a. fået ældrecheck og nedsættelse af afgifter på tobak og alkohol.

- Overordnet synes jeg, at samarbejdet med regeringen har været udmærket. Hver gang, vi har indgået en aftale, har alle tre partier haft æren i behold. Det giver et godt klima, siger Pia Kjærsgaard.

Men alt er ikke perfekt. Dansk Folkeparti mener, at der er flere ministre, som ikke forstår at udnytte det borgerlige flertal.

- Der er ministre, som godt kunne tage hårdere fat, fordi der er flertallet til at gøre det. Justitsministeren, der ikke kan tage sig sammen til at indføre minimumstraffe for grov vold og voldtægt. Og så er der undervisningsministeren, som langt hellere tækkes De Radikale end Dansk Folkeparti. Og det er jo ejendommeligt set i lyset af, at der netop er et flertal mellem VOK, siger Pia Kjærsgaard.

Partiet er også det eneste i Folketinget, der støtter VK's skattestop. Og her har Dansk Folkeparti bebudet, at der skal ske ændringer.

- Skattestoppet har en skæv social slagside, og det skal vi diskutere. Regeringen ved godt, at de er nødt til at blive enige med os om en formulering. Det skal vi ikke slås om i valgkampen. Det er mindre justeringer, der skal til, siger Pia Kjærsgaard, der ikke har meget tilovers for det såkaldt kloge skattestop, som Socialdemokraterne og De Radikale arbejder på.

- Jeg har langt større tillid til en skatteaftale indgået mellem VOK end SR's forslag. Sporene skræmmer. Hvordan kan de tale om skattestop, når skatterne steg og steg i 1990'erne? Der er ingen troværdighed omkring det overhovedet, siger Pia Kjærsgaard, der også på andre områder har bange anelser omkring SR-alternativet.

- Alle ved, at Det Radikale Venstre er et nedskæringsparti. De siger jo åbent, at de vil afskaffe efterløn. Deres skatteudspil drejer sig om at prioritere de bedre stillede i samfundet. Det er jo besynderligt, når de siger, at de vil have et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne efter næste valg.

Ved valget i 2001 var mange interesserede i, hvorvidt Dansk Folkeparti kunne holde til rollen som støtteparti. Efter gentagne store aftaler og forlig med regeringen er partiet blevet "stuerent", lyder det gang på gang i medierne. Men ifølge Pia Kjærsgaard har Dansk Folkeparti været stuerent hele tiden.

- Alle de profetier om, at vores vælgere var "protestvælgere", er jo blevet modbevist. Det har jo vist sig, at vores vælgere faktisk godt kan lide, at vi holder ved, og at vi kommer ud med et resultat, siger Pia Kjærsgaard og kommer i tanke om et citat fra en tidligere socialdemokratisk statsminister:

- Jeg tror, at det var H.C. Hansen, der engang sagde, at "resultater er bedre en resolutioner", og det er jo helt rigtigt, siger hun.

Pia Kjærsgaard vil selv bestemme hvornår DF skal i regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce