Pesticid-fund på Fyn: Se kortet: Her er drikkevand forurenet

Stoffet desphenyl-chloridazon i mængder, der langt overskrider grænseværdien i drikkevandet, har lukket flere vandboringer på Fyn. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Pesticid-fund på Fyn: Se kortet: Her er drikkevand forurenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Desphenyl-chloridazon er fundet i drikkevandet på hele Fyn. Læs her mere om det stof, der har lukket både vandboringer og vandværker på ubestemt tid.

Fund af rester fra det forbudte pesticid chloridazon i vandboringer i Jylland gav anledning til, at flere fynske vandværker under i august på eget initiativ begyndte at undersøge deres drikkevand for stoffet desphenyl-chloridazon. Det viste sig, at det fynske drikkevand ikke bare indeholdt stoffet, men at der også var eksempler på mængder langt over grænseværdien.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Flere boringer på Fyn er nu lukket på ubestemt tid på grund af desphenyl-chloridazon, og på vandværkerne, der hører under VandCenter Syd, tjekkede man hurtigt for stoffet, og de kan stadig levere vand uden de boringer, der nu er lukket på ubestemt tid.

- Vi er relativt godt stillet, for vi har en relativ stor kapacitet. Vi har muligheden for at lukke ned, for vi har en sammenhæng mellem vores seks vandværker, så vi har muligheden for at lukke ned og køre lidt hårdere på andre steder. Så vi er godt stillet i forhold til de mindre private vandværker, der kun har en enkelt eller to boringer, siger områdechef i VandCenter Syd, Andreas Bassett.

Flere boringer på Fyn er nu lukket på ubestemt tid på grund af desphenyl-chloridazon, som du kan blive klogere på her.

  1. Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt fra sprøjtemidlet chloridazon, der tidligere er blevet brugt i landbruget til blandt andet dyrkning af roer, rødbeder og løg. Sprøjtemidlet blev udfaset i Danmark i 1996 men er fortsat godkendt i de fleste EU-lande, hvor det nu bliver revurderet i EU-regi.
  2. Chloridazon er ikke klassificeret for sundhedsmæssige effekter, hvilket vil sige at det ikke er akut giftigt ved indtagelse, ved inhalation eller ved optagelse over huden. Det er heller ikke øjen- eller hudirriterende, allergifremkaldende, skadeligt for arveanlæggene, kræftfremkaldende, skadeligt for forplantning, fostre eller for centralnervesystemet.
  3. Grænseværdien for desphenyl-chloridazon i grundvand er ligesom for andre pesticider 0,1 mikrogram pr. liter vand. Grænsen er fastsat politisk ud fra den laveste koncentration, det var muligt at måle, da reglerne blev udarbejdet. I langt de fleste tilfælde er den sundhedsmæssige grænseværdi 100 til 1000 gange højere. Der er derfor ifølge Miljøstyrelsen ingen sundhedsmæssig risiko med at drikke vores drikkevand.
  4. Ifølge Miljøstyrelsen er den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af desphenyl-chloridazon 300 mikrogram pr. liter for voksne og 50 mikrogram per liter for børn.
  5. En af dem, der er bekymret over de mange fund af pesticider i drikkevandet er professor i miljømedicin Phillipe Grandjean. Han har til Fyens Stiftstidende udtalt, at myndighederne har fejlet, når de tidligere har tilladt pesticider, som ender i grundvandet i mængder, der langt overskrider den fastsatte grænse.
  6. Det var indtil slutningen af august i år ikke påkrævet, at vandværkerne tester drikkevandet for desphenyl-chloridazon. De mange fund af stoffet betød, at det fremover er obligatorisk at kontrollere drikkevandet for desphenyl-chloridazon.

Kilde: Miljøstyrelsen

Pesticid-fund på Fyn: Se kortet: Her er drikkevand forurenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce