Perfekt delvis solformørkelse


Perfekt delvis solformørkelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejret artede sig, da hundredvis af københavnere og turister oplevede en delvis solformørkelse. Den næste kommer først i 2015.

Astronomerne havde regnet rigtigt, og præcis til tiden indledte månen klokken 10.38 fredagens delvise solformørkelse ved at gnave sig ned over solskiven fra oven.

I hovedstaden tog hundredvis af børn og voksne opstilling foran Tycho Brahe Planetarium ved Søerne, hvor medlemmer af Københavns Astronomiske Forening havde rettet kikkerter med solfiltre mod himmelfænomenet. Ingen skyer forstyrrede synet, og den eneste mislyd ved arrangementet var, at planetariet havde bestilt alt for få beskyttelsesbriller til de mange, der stod i lange køer for at købe dem.

Men ellers var astrofysiker Ali Qais fra Planetariet tilfreds, da den partielle formørkelse nåede sit maksimum klokken 11.36. Da var godt 27 procent af solens areal dækket af månen, og sollyset og farverne var en anelse svagere end normalt.

- Det er gået godt, vejret er strålende, her er masser af mennesker, og vi har fået en dejlig solformørkelse. Det er selvfølgelig ikke som at se en total formørkelse, som jeg selv gjorde i 1999, siger Ali Qais.

Klokken 12.35 slap månen atter solens rand, og vi må nu vente adskillige år på den næste formørkelse i Danmark. Solformørkelser oplever vi, når solen, månen og Jorden står på linje.

- Vi får chancen igen den 20. marts 2015, hvor 84 procent af solens areal bliver dækket her i Danmark, siger astrofysiker Ali Qais.

For at se en total solformørkelse over Danmark må man vente til år 2142. (ritzau)

Perfekt delvis solformørkelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce