Regeringen vil skabe liv i udkantsområder ved at lempe reglerne for brug af sommerhuse. Danmarks Naturfredningsforening er ikke begejstret - det vil slide på naturen, advarer foreningen.

79-årige Inge Von Dijk åbner døren til sit svensk-røde træhus, hvor ilden knitrer i brændeovnen. Selv om det er vinterferie, er der intet liv at spore i de nærliggende sommerhuse på Hindsholm, men det generer ikke den ældre dame.

- Jeg kunne ikke drømme om at flytte til byen igen. Vorherre bevares, siger hun.

Og måske er flere ældre beboere på vej i sommerhusene. Regeringen vil lempe planloven, så pensionister kan bo i deres sommerhus hele året, uanset hvor lang tid de har ejet det. I dag skal de have haft det i otte år for at gøre det til deres permanente hjem.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, håber, at øget brug af sommerhusene kan være med til at skabe liv i sommerhusområderne en større del af året.

- Det kan være med til at skabe øget omsætning i de lokale butikker, der ofte har det svært, siger han.

Forslaget er en del af regeringens plan for at skabe vækst i hele Danmark og vil blive forhandlet efter vinterferien.

- Det vil slide på naturfølsomme områder

To af de fynske borgmestre, der har flest sommerhuse i deres kommuner, Bjarne Nielsen (V) fra Langeland, og Hans Luunbjerg (V) fra Kerteminde, støtter forslaget.

- Jeg har aldrig forstået, hvorfor der skulle være begrænsninger for brug af sommerhusene, siger han.

Det har Danmarks Naturfredningsforening til gengæld.

- De rekreative sommerhusområder risikerer at ændre karakter og få et mere parcelhusagtig præg. Der bliver slidt mere på vores naturfølsomme områder, hvis der bliver flere helårsbeboere, siger geolog i Danmarks Naturfredningsforening, Nina Saarnak.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.