Pas på vildtet: Bilister kørte ind i rådyr

Hvert år påkøres 20-25.000 hjorte i trafikken, og problemet er stigende, lyder det fra Falck. Oktober er højsæson for påkørsler, så vær forsigtig på vejene.
Foto: © Nils Mogensen Svalebøg

Pas på vildtet: Bilister kørte ind i rådyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Oktober er højsæson for påkørsler af vildt, så det er med at være opmærksom på vejene. Både jagtsæson og vintertid spiller ind, og selv på motorvejene kan vildt forekomme.

Natten til torsdag fik to bilister på den vestfynske motorvej sig en gevaldig forskrækkelse, da rådyr pludselig løb ud på kørebanen. Heldigvis slap bilisterne uden skrammer, men rådyrene var ikke så heldige.

Og det er med at være opmærksom. For jagtsæsonen presser dyrene ud på vejene, og i kombination med vintertid gør det oktober til højsæson for påkørsler. Det advarer Falcks vildt- og dyrekonsulent, Allan Bruun Rasmussen om.

- Dyr kender ikke klokken, og overgangen fra sommertid til normaltid er hvert år årsag til mange påkørsler af dyrevildt. Med skiftet flyttes dyrenes myldretid om eftermiddagen til en time tidligere, og det betyder, at den kolliderer med menneskers myldretid. Det øger risikoen for kollisioner mellem dyr og biler, siger han til Falck.dk.

Det kan være farligt at undvige

Selv om mange bilister helt instinktivt vil forsøge at undvige, når et dyr pludselig befinder sig på vejen, kan det være farligt, fortæller Falcks vildtkonsulent.

- Der sker ulykker med både svær materiel skade som følge af dyrepåkørsler, men også dødsulykker. Årligt mister mindst to til tre personer livet efter sammenstød med et dyr. Ikke af selve sammenstødet, men fordi de i panik forsøger at undvige og støder sammen med modkørende biler eller kører ind i et vejtræ, udtaler han til Falcks hjemmeside.

Falck beretter om en stigning i antallet af vildtpåkørsler i disse år. Det gælder især de største hjortearter som kronvildt og dådyr, som udgør en stor risiko for store materielle skader eller personskader.

Er uheldet ude, skal du kontakte Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. Herefter sørger de for, at dyret bliver hentet og eventuelt aflivet. Det koster ikke noget, men finansieres af Falck og Dyrenes Beskyttelse.

Falcks gode råd

  • Hold øje med advarselstavler om hjortevildt.

  • Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed - især i daggry og skumring, hvor langt de fleste dyr er mest aktive.

  • Ser du ét dyr, er der meget stor risiko for, der kommer endnu et løbende ud på vejen, for vildt krydser sjældent veje alene.

  • Ser du vildt tæt på vejen, skal du ikke regne med, dyret er på vej væk. Det kan lige så godt finde på at springe ud på vejen.

  • Det bedste er at bremse og holde fast i rattet. Hvis du alligevel forsøger at undvige er det bedst at køre bagom, da et rådyr sjældent vender om. Vær dog meget opmærksom på anden trafik.

Pas på vildtet: Bilister kørte ind i rådyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce