Pas på pensionen, piger


Pas på pensionen, piger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvinder elsker, arbejder og dummer sig til en fattig alderdom. Men det behøver ikke at være så svært

De lever længere, og de går tidligere på pension. Alligevel sparer kvinder betydeligt mindre op til alderdommen end mænd.

- Fremtidens fattige pensionister bliver kvinderne. De kan se frem til mange, mange år uden penge, siger Lisbeth Nebelong, forfatter til flere bøger om privatøkonomi.

Den sang har kvinder hørt i flere år, men den kører tilsyneladende mest i baggrunden.

For det er stadig sådan, at færre kvinder end mænd har en pensionsordning. De indbetaler i gennemsnit 17.000 kroner mindre på den om året. Og de kommer senere i gang med at spare op. Det viser tal fra blandt andet Danmarks Statistik og ATP.

- Kvinderne har både et kulturelt og et mentalt efterslæb, mener Lisbeth Nebelong.

De er typisk lavere lønnet og har en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet på grund af mange barsler og deltidsordninger.

Og så betragter de stadig penge som mandens område. Kun 17 procent af de gifte kvinder holder selv øje med sin pension.

- Mange kvinder ligger under for kærlighedsmyten. De tror, at der er enighed om alt, men pludselig en dag er der ballade, og så er det ofte kvinderne, der taber, påpeger Lisbeth Nebelong.

Siden 1. januar sidste år skal private pensionsopsparinger nemlig ikke længere deles ved skilsmisse. Og manden kan derfor både smutte med en yngre model - og med den pensionsordning, som han har betalt ind på for dem begge i årevis for at spare i topskat.

- Kvinder er nødt til at tage en snak med deres mænd om, hvordan de sikrer hinanden. De bør lave en ægtepagt, og manden bør spytte i kassen, når hun er på barsel eksempelvis, siger økonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum og tilføjer:

- Men det er kvindernes egen kamp. Der kommer ikke nogen og gør det for dem.

Lisbeth Nebelong mener også, at mange kvinder falder i det, hun kalder enten-eller-fælden.

- De tror, at det er et spørgsmål om at leve livet her og nu - eller spare helt vildt. Men det er slet ikke så mange penge, der skal undværes. Mændene har for længst fundet den gyldne middelvej, påpeger hun.

Endelig viser undersøgelser, at kvinder opfatter pension som kedeligt og sig selv som uvidende.

- De gider simpelt hen ikke have fokus på det, siger Lisbeth Nebelong.

Og her er de ofte elendigt hjulpet af deres ellers venligt smilende bankrådgivere.

- Vi ser ofte, at folk gældsætter sig for at få en ordning, som banken har lavet ud fra lange, komplicerede udregninger, der ofte ikke holder vand. Man skal vide, at bankrådgiveren er ude på at sælge et produkt, advarer Carsten Holdum fra Forbrugerrådet - og foreslår, at man holder sig fra alt for indviklede løsninger.

- Få det helt ned på jorden, råder han og Lisbeth Nebelong.

- Sæt dig ned og tænk over, hvilken alderdom du gerne vil have, og hvor meget den koster og find så ud af, hvor meget du skal spare op, råder Lisbeth Nebelong.

Carsten Holdum supplerer:

- Måske er din arbejdsgiverordning rigeligt, det gælder især for yngre kvinder. Måske skal du indbetale lidt mere, og det kan sagtens være til den samme opsparing. Måske skal du blot betale hurtigere af på huset og blive gældfri.

Pas på pensionen, piger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce