Sikkerhedsstyrelsen har på baggrund af en stikprøvekontrol politianmeldt 14 ud af 14 solcentre.

Sikkerhedsstyrelsen har på baggrund af solarieloven, som trådte i kraft i 2014, fået foretaget en stikprøvekontrol af 29 solarier fordelt i 14 forskellige solcentre i hele landet.

I 25 af de 29 solarier fandt man typer af UV-lys, som ikke må stå ubemandet i et solcenter. I 18 af dem var grænseværdien for strålingen over det tilladte. Det skriver DR.

- Vi kan ikke oplyse i hvilke centre, stikprøvekontrollerne er blevet gennemført, men jeg kan sige, at de er fordelt over hele landet.

Det fortæller Lone Hansen, kommunikationskonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen, til Fyens.dk.

På baggrund af kontrolbesøgene har Sikkerhedsstyrelsen valgt at politimelde alle 14 solcentre.

Råder forbrugere til at tage forholdsregler

Det er teknisk besværligt og kræver helt særligt udstyr at måle, hvor kraftig strålingen i solariet er.

Det efterlader solariebrugerne i en potentielt farlig situation. Lone Hansen råder derfor forbrugerne til at tjekke, at solarierne opfylder kravene til korrekt skiltning, betjeningsvejledning og beskyttelsesbriller.

- Man kan desuden holde øje med, at solariet er en uv-type 3, som er den eneste type solarium, der må være i et ubemandet solcenter, fortæller hun.

Planlægger nye besøg på baggrund af resultat

- Det er et klokkeklart lovbrud og noget, som vi ser på med alvor. Vi har været nødt til at politianmelde dem alle sammen, fordi de har haft solarier, som ikke har levet op til lovgivningen, og så nøjes vi ikke med at give en påtale eller en advarsel, men politianmelder det, siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen Mette Cramon til DR.

Hun kalder resultatet beklageligt og siger, at Sikkerhedsstyrelsen på baggrund af resultatet planlægger at kontrollere flere solcentre i løbet af 2016.

- Vi kan ikke bare slippe det her område. Så vi kommer til at tage ud i solcentre igen. Og så håber vi selvfølgelig, at det vil have en præventiv effekt, så centrene får rettet op på problemet, siger Mette Cramon til DR.

  • Af: