Pæne omgivelser gør os godt


Pæne omgivelser gør os godt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hyggeligt, hjemligt, hverdagsagtigt. Når et rum er pænt, trives man - og så glemmer man næsten, at man er syg

Pænere omgivelser giver gladere børn, og gladere børn bliver hurtigere raske.

Det er filosofien bag H.C. Andersen Børnehospital ved OUH, og det er grunden til, at ledende overlæge Arne Høst for nylig kunne indvie det ombyggede børnehospital - og siden en ombygget gårdhave, som er placeret til H2, der blandt andet tæller børne-kræftpatienter.

En have med asfalteret gangsti, så selv børn, der er så syge, at de går med dropstativ, kan komme ud og trække lidt frisk luft.

- Det handler om at få børnene til at glemme, at de er syge. At give dem oplevelser, selv om de måske er indlagt her i månedsvis, siger Arne Høst.

At omgivelserne er vigtige, er lektor Anders Troelsen fra Institut for Æstetiske Fag på Aarhus Universitet enig i.

Lugt og lyd skal med

- Som indlagt har man jo oceaner af tid til at ligge og kigge på detaljer, men sam tidig har man brug for tryghed, og derfor skal det på den anden side ikke være pangfarver men lyse farver, der skaber ro, siger Anders Troelsen, der leder en gruppe, der forsker i rum og æstetik.

Men det hjemlige og hyggelige rum gør det ikke alene.

- Skal man glemme, at man er indlagt, skal man kunne lugte noget andet end den karakteristiske medicin-lugt, der er på hospitaler. Lugtesansen er vigtig for vores hukommelse, siger han.

Ud over lugten er også lydbilledet væsentligt for, om man føler sig veltilpas.

- Det er oplagt, at lydmiljøet på et hospital er maskinelt og ikke særligt behageligt. Uønsket lyd stresser, mens naturlyde får os til at slappe af. Derfor er detda sundt for børnene at kunne komme uden for og lytte til fuglene, ligesom det i hundredvis af år har været brugt at tage på landet for at rekreere, siger lektor Ansa Lønstrup, der underviser i lydæstetik på Institut for Æstetiske Fag på Aarhus Universitet.

Børnene skal høres

Ifølge professor Kurt Aagaard Nielsen, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på Roskilde Universitetscenter, er det opmuntrende, at offentlige institutioner på samme måde som andre virksomheder begynder at se gevinsten i at investere i kønnere omgivelser efter længe at være haltet bagud.

Og så putter han lidt malurt i bægret:

- Ofte laver man her den klassiske fejl ikke at spørge brugerne om, hvad de ønsker.

- Det er faktisk et demokratisk problem, at ikke alle borgere høres lige meget - bare fordi de er børn, siger han.

Pæne omgivelser gør os godt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce