På vej mod Nyt OUH: 30 sengepladser på OUH nedlægges i år

2021 står der på OUH's facade med henvising til færdiggørelsen af Nyt OUH. Den deadline er dog blevet rykket, så supersygehuset i dag ventes at kunne åbne i slutningen af 2022. Arkivfoto: Michael Bager

På vej mod Nyt OUH: 30 sengepladser på OUH nedlægges i år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lukningen af 30 sengepladser i år på OUH er i gang. Frem mod åbningen af Nyt OUH i 2022-23 skal 170 senge nedlægges.

Der skal ligge langt færre patienter på Fyns nye supersygehus, Nyt OUH, end der gør på det eksisterende OUH. Derfor skal der frem mod 2023 løbende nedlægges cirka 170 sengepladser for at blive klar til den nye virkelighed, og den proces er i fuld gang.

Alene i 2018 fjernes 30 sengepladser på OUH. Efter påske lukkes 10 senge på ortopædkirurgisk afdeling, når et helt afsnit bliver omdannet til brug for dagkirurgi. Derudover nedlægges otte senge på fødeafdelingen - som TV2/Fyn kunne fortælle tidligere på ugen - som led i en vedtaget fødeplan, hvor halvdelen af alle gravide i 2023 skal føde ambulant.

Siden 2013, hvor der var 844 senge på OUH, er der forsvundet knap 100 senge. Der er dog ikke tale om fysiske senge, men beregnes som enheder med 85 procents belægning.

I løbet af de kommende år skal antallet af sengepladser med 85 procents belægning ned på 590. Det svarer ifølge sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen til de 706 fysiske senge, der er budgetteret med på Nyt OUH.

- Vi skal nok sørge for, at der er den nødvendige kapacitet til patienterne. Vi er ikke bekymrede for, om det kan lykkes. Vi arbejder hele tiden på at blive bedre, selv om det hele går hurtigere, siger han.

De færre senge vil ikke medføre mindre behandling, men kan lade sig gøre på grund af mere skånsomme behandlingsmetoder, omlægning til ambulant behandling samt mere hjemmebehandling - blandt andet ved brug af ny teknologi.

De reducerede sengepladser og ændrede arbejdsgange udgør hoveddelen af de cirka 75 millioner kroner, OUH allerede har effektiviseret for og vil forsætte med at give en effektiviseringsgevinst på 13,6 millioner kroner i 2018 og hvert af de efterfølgende år.

Færre sengepladser
Nyt OUH bygges i sammenhæng med Syddansk Universitet og er et af landets nye supersygehuse, som blev besluttet at bygge i kølvandet på etableringen af landets fem regioner i 2007.Det nye universitetshospital bliver endnu mere specialiseret og skal i langt højere grad behandle ambulance, og derfor er det besluttet, at der skal være færre sengepladser, som til gengæld alle bliver etableret som enestuer.

For at kunne tage et sygehus med langt færre sengepladser i brug, er det nødvendigt at reducere antallet løbende. Derfor nedlægges der en række senge på det eksisterende OUH i løbet af de kommende år.

Bedst at være hjemme

De store klumper i årets lukningsplan er allerede ført ud i livet med nedlæggelserne på fødeafdelingen og ortopædkirurgisk afdeling. De resterende senge skal findes rundt omkring på de øvrige afdelinger, og det vil ske i løbet af foråret. Det vil ikke nødvendigvis ske ved deciderede lukninger, men ofte også ved at udnytte kapaciteten bedre og skabe mere enkle og direkte patientforløb.

- Vi har ikke lavet en detaljeret femårsplan, fordi vi må tage det i bidder efter behov og muligheder, siger han.

Det kan blandt andet være at arbejde med at øge sengenes belægningsprocent, omlægge til ambulant behandling, bruge ny teknologi og i det hele taget lave bedre arbejdsgange, så patienterne for eksempel ikke ligger og venter på at blive udskrevet uden grund.

- Det er godt at være indlagt, hvis der er behov. Men kan man være i sine egne omgivelser, er det bedst, siger Niels Nørgaard Pedersen.

Udviklingen kan skabe bekymring hos patienterne, men også personalet - dels i forhold til deres egen jobsikkerhed, men også på patienternes vegne, og det forstår sygehusdirektøren også godt. Han lover derfor en stor indsats for, at medarbejderne gennemgår den samme udvikling, som den behandling patienterne skal have.

Naturlig afgang

På fødeafdelingen ender sengelukningerne med fyring af tre sygeplejersker, mens de resterende fire findes ved naturlig afgang. På ortopædkirurgisk afdeling undgår man fyringer, men der nedlægges 10 ud af godt 200 stillinger samt tre lægestillinger, som findes via naturlig afgang eller omflytning.

Fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne Kirsten Nikolajsen er ikke voldsomt bekymret over de aktuelle nedlæggelser af sengepladser.

- Jeg kan også høre på de sygeplejersker, der er på afdelingerne, at det er de nok heller ikke. På fødeafdelingen kan de i hvert fald godt opleve, at de indlægger nogle som lige så godt kan komme hjem. De har heller ikke haft alle senge fyldt, så på den måde giver det udmærket mening. Det betyder ikke, at der ikke kan komme pres på i perioder, men samlet set vil det næppe give problemer, siger hun.

På den lange bane kan hun godt frygte, at grænsen er nået, fordi der allerede er lagt meget om til ambulant behandling. På en anden side kan hun konstatere, at antallet af indlæggelser faktisk er svagt faldende.

Der er dog et område, hvor bekymringen ligger fast: Det medicinske område. Det gælder både de ældre medicinske patienter, men også de mange kronikere som eksempelvis KOL-patienter, der vil være meget svære at behandle ambulant.

På vej mod Nyt OUH: 30 sengepladser på OUH nedlægges i år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce