På vej mod 200 år...


På vej mod 200 år...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MODSTAND: Vores viden om kroppens selv- nedbrydning gør os hele tiden bedre til at modstå den

Men ellers gættede den franske kvinde på, at det var en blanding af humor, olivenolie og portvin, der hjalp hende til at opleve sin 122 års-fødselsdag - inden Gud kom i tanke om hende en sommerdag i 1997.

Verdens ældste menneske lærte videnskaben meget,. Blandt andet, at demens ikke nødvendigvis følger af høj alderdom. Men siden da er mange andre grå pletter i vores viden om alderdomsfænomenet blevet udfyldt.

ÆldreForum opsummerer i en ny bog de seneste års landvindinger inden for ældreforskningen. For mange vil bogens mest opsigtsvækkende oplysning utvivlsomt være, at der ikke findes bevis for, at der er en øvre grænse for, hvor gamle mennesker kan blive.

- I 80'erne sagde man, at gennemsnitsalderen aldrig ville komme over 85. Den grænse er allerede passeret af kvinder i Japan, fortæller professor Kaare Christensen fra Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.

Naturen er forvirret

Ældreforskerne kan endnu ikke forklare, præcis hvorfor kroppens byggesten på et tidspunkt begynder at forfalde.

Naturens dagsorden er dog ganske simpel: Mennesket er som alle andre dyr kun bygget til at virke, indtil børnene forlader reden. Når vi når 40-50-årsalderen, er vores rolle i evolutionen sådan set udspillet, siger Kaare Christensen.

- Det siger sig selv, at hvis vi stadig skulle ud og fange vores mad, så ville de ældre ret hurtigt få problemer.

I stedet lever vi i et meget venligt miljø. Set fra naturens synspunkt er det sådan set tilfældigt, hvad der sker med os, for det var aldrig meningen, vi skulle blive så gamle.

Siden 1950 er antallet af 100-årige i Danmark femogtyvedoblet. Fortsætter udviklingen, vil cirka hver anden nyfødte pige blive 100 år gammel.

Vi kan glæde os

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om de mange ekstra år bliver noget at glæde sig til. - Alt tyder heldigvis på, at det fortrinsvis er gode år. Lægevidenskaben får sygdomme til at trække ud, men tendensen er samtidig, at sygdommene bliver lettere at leve med.

Det gælder især, hvis man behandler sin krop ordentligt og undgår stress. Så kan mange af nutidens børn opleve 122 lys på kagen.

Alderdommen diskriminerer nemlig ikke. Ifølge forskerne betyder ens livsførelse tre gange så meget for overlevelsen som generne.

På vej mod 200 år...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce