Ordførere fra forskellige politiske partier er enige om, at man bør kigge nærmere på Ecstasy-terapi som behandling af posttraumatisk stress-syndrom.

Fyens Stiftstidende bragte mandag historien om krigsveteranen Jonas, der i hemmelighed er blevet kureret for posttraumatisk stress (PTSD) ved hjælp af MDMA-terapi - psykoterapi under indflydelse af det ulovlige rusmiddel Ecstasy. I kølvandet på det opfordrede en lægestuderende fra SDU, der har studeret MDMA-terapi, til mere forskning på området.

Dette møder politisk opbakning fra psykiatri- og sundhedsordfører for Enhedslisten, Stine Brix.

MDMA-terapi

MDMA, eller Ecstasy, er et ulovligt rusmiddel, der har en række kemiske effekter på hjernen, blandt andet udløsning af lykkestoffer, dæmpet angstfølelse og en øget følelse af tilknytning til andre mennesker.

 

I MDMA-medieret psykoterapi bruges stoffet til at give patienten mulighed for at tilgå ubehagelige minder, som vedkommende ellers ikke ville være i stand til at tale om uden at opleve voldsom angst. Derudover kan stoffet skabe et tæt tillidsbånd mellem patient og behandler. Dette er særligt effektivt mod netop PTSD.

 

MDMA-terapi består som udgangspunkt af to MDMA-medierede terapisessioner, suppleret af en række samtaler hvor patienten ikke er påvirket.

- Jeg synes bestemt, man bør undersøge muligheden for at lave forsøg i Danmark. Jeg har tidligere talt med medlemmer af Københavns Kommunes socialudvalg, der har været i Canada og høre om erfaringer med MDMA-terapi, som var meget positive, siger Stine Brix og fortsætter:

- Det er meget vanskeligt at hjælpe folk med PTSD, så hvis der her er en mulighed for det, bør vi gå fordomsfrit til det.

Vil vide mere

Hos Socialdemokratiet er MDMA-terapi ikke noget, man er opmærksom på, men man vil gerne undersøge det nærmere.

- Det er nyt for mig, og det kræver en større indsigt fra min side, før jeg vil tage det med til de næste budgetforhandlinger. Men jeg vil opfordre den danske forsker, der har studeret dette, til at komme ind i Sundhedsudvalget og fremlægge sine konklusioner for os, siger psykiatriordfører for Socialdemokratiet Yildiz Akdogan.

Dette bakkes op af Venstres psykiatri- og sundhedsordfører, Jane Heitmann.

- Den pågældende forsker er meget velkommen i fortræde hos Sundhedsudvalget. Derudover synes jeg, det er interessant, at man er i gang med fase 3-forsøg i USA, og det vil jeg følge tæt, siger Jane Heitmann, der dog understreger, at man i Danmark først og fremmest læner sig op ad Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Stort politisk fokus

Liberal Alliance, der for nylig har foreslået at lave en særlig veteranstyrelse, er positivt stemt. Faktisk understøtter denne forskning idéen om at lave en særskilt styrelse, siger forsvarsordfører Carsten Bach.

- En del af vores forslag handler netop om at samle viden og forskning om krigsveteraner, heriblandt behandling af PTSD. Mange står i en håbløs situation, hvor der ikke er nogen effektive behandlingsmuligheder i det konventionelle system, så vi er åbne for nye tiltag, siger Carsten Bach.

Han mener ligesom de øvrige ordførere, at den fynske lægestuderende bør dele ud af sin viden.

- Hvis der er danske forskere, der laver denne slags litteraturstudier, så vil jeg opfordre vedkommende til at gøre Sundhedsudvalget opmærksom på resultaterne. Måske endda underrette de forskellige forsvarsordførere, for det er bestemt noget, der er fokus på, og man er villig til at strække sig meget langt for at gøre PTSD-ramte veteraners tilværelse bedre, siger Carsten Bach.

  • fyens.dk