PILLESLUGNING:


PILLESLUGNING:

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om der overhovedet ikke har været færten af miltbrand-sporer herhjemme, gik danskerne så meget i panik over de mange flormelis- og mel-breve i posten i oktober måned, at de hamstrede medicin til behandling af miltbrand på apotekerne.

Nye tal fra de danske medicingrossister viser, at de i årets 10. måned solgte 20 procent flere såkaldte ciprofloxacin -præparater til landets apoteker end måneden før. Landets sygehusapoteker var endnu mere forhippede - de købte dobbelt så meget som normalt.

Cipro, som medicinen bare bliver kaldt, bruges til alvorlige betændelser og infektioner - blandt andet miltbrand, tyfus, gonoré og meningitis. I alt blev der solgt "miltbrand-medicin" for cirka fem millioner kroner i oktober, og målt i penge var det 65 procent mere end i september.

Må være pulverpanik

Men så vidt Danmarks Apotekerforening véd, var der ingen specielle epidemier i den måned. Derfor må det være pulverpanikken, der kan ses af tallene, siger informationsmedarbejder Merete Wagner Hoffmann fra foreningen.

- Sygehusapotekerne har formentlig købt ind, fordi de ville opbygge et lager for at være på den sikre side. Men det er helt usædvanligt, at apotekerne tager varer hjem for blot at have dem liggende på lager. Der er ingen anden forklaring, end at nogle danskere øjensynligt var utrygge og bange og derfor købte ind, siger Merete Wagner Hoffmann.De panikslagne har åbenbart også fået deres læge med på, at de skulle have medicin, for tabletterne og infusionsvæsken fås kun på recept.

Tallene for november er også netop kommet, og de bekræfter, at der blev hamstret cipro i oktober i den periode, hvor postsorteringer gik i stå, biblioteker blev lukket og i hvert fald en nordjysk chauffør blev sløj, fordi det dryssede med flormelis. Salget er nemlig nu tilbage på det normale niveau.

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitetet tror, danskerne har reageret så stærkt på miltbranden i USA, fordi den har været skræmmende og ikke mindst svær at forstå, som han udtrykker det i apotekernes blad Farmaci.

Fornemmelsen af kontroltab er en vigtig faktor. Det er centralt i hvilken grad, man selv oplever at have kontrol over risikoen. Jo mindre kontrol, man har, desto mere skræmmende virker den, siger Philippe Grandjean.

Også i Canada og USA og i andre europæiske lande har folk hamstret medicin, så de kunne forebygge en miltbrand, hvis de skulle få én.

PILLESLUGNING:

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce