PET: Attentatmand handlede alene

Gerningsmanden trængte ind i Kurt Westergaards hus med en økse sent fredag aften i Århus.
Foto: Ernst van Norde/POLFOTO

PET: Attentatmand handlede alene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge PET handlede 28-årig somalier med terrortilknytning tilsyneladende på egen hånd, da han overfaldt tegneren Kurt Westergaard i hans hjem i Århus.

Der lå næppe en større forkromet plan bag, da en 28-årig somalier rejste fra udkanten af København til Århus og angreb Kurt Westergaard med en økse.

Det mener Politiets Efterretningstjeneste (PET), der har overvåget den somaliske mand i forbindelse med et "terrornetværk med tilknytning til Danmark".

- Umiddelbart tyder det på, at han har handlet på egen hånd og måske også under en pludselig indskydelse. Det er der i hvert fald flere ting i efterforskningen, der tyder på, siger PETs chef Jakob Scharf, der ikke vil uddybe formodningen.

Ifølge PET er den 28-årige somalier, der har dansk opholdstilladelse og er bosat ved København, kendt for at have tilknytning til den somaliske organisation al-Shabaab, der er på USA'S terrorliste.

Han er desuden mistænkt for nære kontakter til al Qaeda i Østafrika og har ifølge PET haft en finger i terroraktiviteter i området, hvor også en anden dansk-somalier for nylig nåede forsiderne i en terrorsag. Det skete, da den unge mand fra Rødovre angiveligt sprængte sig selv i luften til en dimissionsfest i Somalias hovedstad Mogadishu, hvor blandt andre tre ministre blev dræbt.

- Jeg kan ikke sige, om den sigtede i denne sag har haft kontakt til selvmordsbomberen i Somalia, men det er rigtigt, at de var bosat i samme område ved København, siger Jakob Scharf.

Den 28-åriges hjem ved København er blevet ransaget, men PET-chefen vil ikke løfte sløret for, om der blev fundet terroreffekter på stedet.

Med hensyn til sikkerheden omkring Kurt Westergaard, der flere gange har været udpeget som mål for terrorplaner, vil PET nu overveje at øge bemandingen.

- Vi vil i lyset af nattens hændelser se på, om vi skal justere på sikkerhedsforanstaltningerne, som jo dog heldigvis virkede efter hensigten, siger Scharf.

Den 28-årige blev efter angrebet på Kurt Westergaard såret af skud fra politiet i den ene hånd og i knæet. Han blev lørdag bragt på en båre til Retten i Århus og varetægtsfængslet i foreløbigt fire uger.

PET forventer ikke umiddelbart flere anholdelser i sagen.

PET: Attentatmand handlede alene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce