PCB: OUH slipper billigt fra gift-tjek

En pavillonbygning på Odense Universitetshospital skal kigges nærmere efter for miljøgiften PBC.
Foto: Michael Bager

PCB: OUH slipper billigt fra gift-tjek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En bygning på Odense Universitshospital er formentlig så forurenet med giftstoffet PCB, at Region Syddanmark nu går i gang med at undersøge, hvordan det farlige materiale kan fjernes.

Heldigvis for skatteyderne drejer det sig om en mindre pavillionbygning fra 1974, som primært har været brugt til undervisning, oplyser Peter Holm, afdelingschef i Region Syddanmarks bygningsafdeling til Fyens.dk

- Det ville have haft helt andre konsekvenser, hvis der var blevet fundet PCB i nogle af de større bygninger på sygehuset, forklarer han.

I bygningen er der målt PCB koncentrationer på mellem 300 og 1.200 nanogram pr kubikmeter, og ved de koncentrationer anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man inden to år gør noget ved problemet.

- Der er intet alarmerende i det, fastslår Peter Holm, som havde frygtet at finde mere PCB i det store bygningskompleks.

Stor kortlægning

Opdagelsen af giften blev gjort i forbindelse med en stor kortlægning af PBC i Region Syddanmarks bygninger, som regionsrådet satte i værk i efteråret.

Her blev 143 bygninger gennemgået af rådgivningsfirmaet Dansk Miljø Rådgivning, som tog prøver af luften og materialerne i bygningerne.

I tre af bygningerne, to ved sygehuset i Esbjerg og altså en ved OUH, målte man så høje koncentrationer af den farlige miljøgift, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at PBC-holdige materialer fjernes.

Der er mistanke om, at PCB’en i de tre bygninger sidder i den fugemasse, der er anvendt rundt om vinduer og døre. Det vil en nærmere undersøgelse, som regionen sætter i gang nu, afdække mere præcist. Undersøgelsen i Odense forventes gennemført den 26. april, oplyser Peter Holm.

PCB-kortlægningen viste desuden meget små koncentrationer i 59 andre bygninger. Men her kan man vente med at gøre noget ved problemet, til bygningerne ad åre skal renoveres.

Positiv overraskelse

Det var regionsrådsmedlem Willy Sahl (S), der for godt et år siden pressede på for at få undersøgt omfanget af PCB-forurening i regionens bygninger.

Han glæder sig over, at PCB-problemet i regionens bygninger ser ud til at være begrænset.

- Vi har ansvaret for personalets sundhed og sikkerhed, og derfor var det vigtigt at finde ud af, hvordan det stod til i regionens bygninger. Formålet med undersøgelsen var at få klarlagt, om vi har et problem eller om vi ikke har et problem. Og det viser sig nu ud til, at vi har et meget begrænset problem, som vi skal have taget vare på siger Willy Sahl.

Han er ikke bekendt med sager, hvor miljøgiften har haft helbredsmæssige konsekvenser for personalet.

PCB: OUH slipper billigt fra gift-tjek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce