Overvågning eller sikkerhed?: Dyb uenighed om dna-register

Tyske Nelli Gosmann mistede livet, da hun blev ramt af en betonklods kastet fra Langesøvej-broen over den Fynske Motorvej nær Skallebølle i august 2016. Siden har motorvejen været plaget af adskillige stenkast. Politiet kunne have været tættere på at fange en gerningsmand, hvis der havde eksisteret et dansk dna-register, mener Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt. Men en del af Fyens.dk's læsere tvivler på myndighedernes evne til at beskytte dna-oplysningerne mod misbrug. Arkivfoto.

Overvågning eller sikkerhed?: Dyb uenighed om dna-register

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, mener, at et dna-register over alle danskere kunne gøre opklaringen af sagerne om stenkast hurtigere.
  • En del af Fyens.dk's læsere er enige med ham, mens andre tvivler på sikkerheden i et register og advarer om risikoen for misbrug.

Et klart flertal af de læsere, som har deltaget i Fyens.dk's afstemning, siger ja til frivilligt at lade sig registrere, hvis de fik mulighed for det i et dna-register.

Flere end 900 har besvaret spørgsmålet "Ville du frivilligt lade dig registrere i et dna-register?", og 79,7 procent svarer ja, mens 16,9 procent afviser tanken. 3,4 procent er i tvivl.

Der er ellers ikke meget at betænke sig på, mener blandt andre Kim Thurø Jensen, der ser positivt på forslaget om et centralt register over alle danskeres dna.

"Det kan da kun gå for langsomt med at få lavet et sådant dna-register, for hvorfor skal eventuelle forbrydere beskyttes bedre end den lovlydige borger," spørger han i en kommentar på Fyens.dk.

"Det kaldes socialt ansvar"

John V. Carlsson mener, at risikoen for nye forbrydelser må veje tungere end frygten for, at dna-registret skulle blive misbrugt:

"Jeg er mere angst for, at gerningsmænd fortsat kan terrorisere og ødelægge liv og førlighed for alle, end at mine dna-data mod forventning skulle komme i forkerte hænder. Det kaldes socialt ansvar," skriver han.

Alle EU-borgere i et register?

Forslaget om et dna-register er ikke nyt, og det er flere gange blevet stillet i Folketinget, hvor der ikke har været flertal for det. Juledag fik det ny rygvind fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, som mener, det ville være en stor hjælp i politiets opklaring af sager som stenkastene fra fynske motorvejsbroer.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, afviste ønsket fra Claus Oxfeldt med henvisning til risikoen for, at oplysningerne blev misbrugt - for eksempel ved at kriminelle fik fat i uskyldiges dna, som kunne plantes på gerningssteder.

Bekymringen for misbrug vejer også tungt i kommentarer fra de læsere, som absolut ikke ønsker at stå i et dna-register.

"Jeg 71 år, har levet den længste del af mit liv i frihed, uden denne form for tvangsregistrering som man ønsker, dna skal være. Den del af livet, jeg har tilbage, vil jeg også have lov at leve i frihed.

Jeg er stolt af at bo i et samfund, hvor det at træde ved siden af eller begå en dumhed ikke betyder udelukkelse og registrering resten af livet. At sige at dna kun skal bruges i grelle situationer, den tror jeg ikke på. Det vil med indførslen stille og roligt brede sig til hele registeret.

Det her er overvågning af værste skuffe, set med øjne af en der elsker frihed. Vi har alle et potientelt anlæg for at begå dumheder hvis situationen opstår," skriver Erik Østergaard fra Vissenbjerg.

Ulrich Peterson tager også skarpt afstand fra forslaget om et dna-register:

"Så skal vi også allesammen have en chip med gps og et kamera, som optager alt, hvad vi ser og siger. Det lyder sgu da som et dejligt totalitært samfund. Utroligt hvad folk klapper i hænderne over ..."

Men der er ikke noget at være bekymret for, hvis man har rent mel i posen, mener blandt andre Paul Beiskjær Christensen:

"Kan altså ikke se problemet. Hvis man ikke har gjort noget, har man jo intet at frygte, og man kan også hurtigt blive renset for mistanke," skriver han, mens Ib Faber mener, at et dna-register ikke kun skulle omfatte danskere:

"Ja, burde tages ved nyfødte, og alle vi andre skulle bare aflevere. Burde være sådan i hele EU," skriver han.

Men de mange sikkerhedsbrister, der har været med danskernes cpr-numre, burde være en advarsel, mener Morten Lyhne Thuesen. Han advarer om, at dna-data er langt mere følsomme oplysninger, som vil være penge værd i de forkerte hænder.

"Det kunne f.eks. være oplysninger om, hvor stor en risiko der er for forekomsten af forskellige sygdomme hos en person, hvilket kunne gøre det svært for denne person at tegne en livsforsikring. Det kunne også være en arbejdsgiver, som er interesseret i, om man har "gode" eller "dårlige" gener ved jobsøgning. Er dine oplysninger først ude, kan man ikke trække dem tilbage," skriver han i en kommentar.

Mads Ravn Pedersen har heller ingen forståelse for Claus Oxfeldts forslag om et dna-register:

"Enver tåbe der kæfter op med "Jamen, har man intet at skjule, så kan man da være ligeglad" skulle simpelthen tvinges til at sidde og læse George Orwells "1984" igennem tre gange. Og så tænke lidt over, hvor mange elementer fra den totalitære stat, der var vild fantasi, da bogen blev skrevet i 1948, som nu er hverdag her i 2017."

Rasmus Bukholt undrer sig over den socialdemokratiske retsordførers afvisning af forslaget med begrundelsen, at uskyldiges dna ville kunne plantes på gerningssteder.

Han spørger, om Trine Bramsen ikke har tillid til retssystemet og nævner sagen om Amagermanden som eksempel på en kriminel, der kunne være blevet standset tidligere.

Overvågning eller sikkerhed?: Dyb uenighed om dna-register

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce