Oversvømmelser koster fynske landmænd dyrt: Forårets såning bliver forsinket

Mange steder på Fyn står markerne under vand. Det kan betyde, at vinterafgrøderne må sås om, og forårssåning bliver forsinket. Arkivfoto: Peter Mørk

Oversvømmelser koster fynske landmænd dyrt: Forårets såning bliver forsinket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Godsejer Stig Bille Brahe Selby forudser, at stigende grundvand vil forsinke forårets såning med tre uger. Det kan blive rigtig dyrt, anslår fynsk landbrugsorganisation, der bekræfter, at det stigende grundvand giver problemer hos mange landmænd.

Godsejer Stig Bille Brahe Selby er en af dem, der døjer med konsekvenserne af stigende grundvand. Markerne på hans ejendom Rønningesøgaard på Østfyn står nemlig under vand.

- Vi har fået enormt meget regn i løbet af det seneste år, og det kan vi så sandelig godt mærke. Grundvandet står så højt, at jorden ikke kan optage mere vand. Det betyder, at vi ikke kan gøre det, vi plejer at gøre i forhold til høst og såning, siger Stig Bille Brahe Selby, der forventer, at en stor del af afgrøderne skal sås om.

Økonomisk set ligger det store problem dog først til april, hvor forårssåningen traditionelt begynder. Her frygter Stig Bille Brahe Selby, at de store mængder vand simpelthen ikke kan nå at forsvinde.

- Hvis vi kommer sent i gang med at så - hvilket meget vel kan blive tilfældet - så kan det blive rigtig dyrt, fordi vækstsæsonen bliver kortere. Kornet modnes i august under alle omstændigheder, så den tabte tid i foråret kan ikke vindes tilbage. Og jeg vil umiddelbart skyde på, at såningen vil blive forsinket med i hvert fald tre uger.

Stigende grundvand
Stigende grundvand er et problem over hele landet, og efter et rekordvådt 2017 er jorden mange steder nået grænsen for, hvor meget vand det kan optage. Det giver problemer med oversvømmelser og sumpdannelse.


Problemet opstår de steder, hvor grundvandet i forvejen står højt, og hvor dræn- og afvandingsforhold er dårlige. Når der falder meget regn, og regnen ikke når at fordampe, så kan grundvandet visse steder stige til terrænhøjde og give vandsamlinger på overfladen.

I landbruget betyder det, at markerne står under vand, hvilket drukner afgrøderne og forhindrer ny såning.

En dyr omgang

Hos Patriotisk Selskab, der rådgiver mange store jordbrug på Fyn, er man bekendt med problemet, som ikke er enestående for Stig Bille Brahe Selby.

- Når man kører rundt i landet, kan alle jo ved selvsyn se de store dræn- og afvandingsproblemer, der også findes her på Fyn. Generelt medfører dårlig dræning en dårligere rodudvikling hos afgrøderne og dermed også en dårligere optagelse af kvælstof, siger chefkonsulent Erik Andkær Pedersen og fortsætter:

- Rent økonomisk kan det få ret store konsekvenser, hvis såningen til foråret skal udskydes på grund af dræn- og afvandingsproblemer. Hvis såningen af vårbyggen for eksempel udskydes fra 10 april til 30 april, viser nye forsøg, at det kan koste 1.500 kilos høst per hektar. I kroner og øre svarer det til cirka 2000 kroner per hektar.

Det kan dermed blive en særdeles dyr omgang for Stig Bille Brahe Selby, hvis hans forudsigelser om tre ugers forsinkelse holder stik. Personligt anslår han, at det vil koste omkring 15 procent af den samledes høst. Men han mener alligevel, at han er blandt de heldige.

- De her vandproblemer er meget egnsbestemte, og der er mange steder, hvor det er langt være end hos mig, siger han.

Oversvømmelser koster fynske landmænd dyrt: Forårets såning bliver forsinket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce