I næste uge åbner landets først butik med overskudsmad i København. Formålet er at forhindre madspild i Danmark og skabe et overskud til verdens fattigste. Hvis konceptet bliver en succes, åbner der også en butik på Fyn.

Hvad gør man, hvis man gerne vil minimere madspildet i Danmark og samtidig vil hjælpe nogle af de fattigste mennesker i verden?

Man åbner en fødevarebutik, hvor folk kan købe billige varer, fordi de er mærket forkert, har beskadiget emballage eller har overskredet mindst holdbar-datoen, og sender derefter overskuddet videre til Folkekirkens Nødhjælp.

Det er i hvert fald tanken, når butikken WeFood åbner på mandag i København. Forhåbentlig som den første af flere butikker i landet, fortæller fungerende chef Per Bjerre.

- Vores drøm er, at vi åbner flere butikker i landet - også på Fyn. Men jeg kan ikke sige noget om, hvor og hvornår det bliver. Nu skal vi først finde ud af, om det bliver en succes i København, siger han.

Flere fynboer har henvendt sig

Den fungerende chef for WeFood har dog allerede mærket interessen fra Fyn.

- Vi har fået flere henvendelser fra hele landet - også fra Fyn. Folk spørger, om vi ikke også kan lave sådan en butik i deres by. Det er sjældent, at folk rykker os for, at vi skal komme ud til dem, siger han.

Nogle af henvendelserne har været i en mere fornærmet tone.

- Vi er også blevet kontaktet af en del mennesker, som er sure på den søde måde. De har spurgt, hvorfor det altid er i København, man skal prøve nye koncepter af først, fortæller Per Bjerre.

Selv om han allerede har mærket interesse for WeFood på Fyn, er der flere ting, der skal gå op, før konceptet kommer til øen.

- For det første skal vi have kunder i butikken, for det andet skal vi være sikre på, at kæder og grossister er med på at levere overskudsmad uden for København, og for det tredje skal der være frivillige nok til at åbne flere butikker, siger fra Per Bjerre, som regner med at have "et godt fingerpeg" om muligheden for flere WeFood-butikker om et par måneder.

FAKTA OM MADSPILD OG WEFOOD

  • Miljøstyrelsen vurderer, at detailhandlen hvert år smider 303.000 tons mad ud, selvom der i princippet ikke er noget i vejen med den. Det svarer til det årlige madforbrug for mere end en halv million danskere.

  • WeFood vil både være for dem, der vil handle på grund af lave priser og for dem, der bare er imod spild af mad. Overskuddet vil gå til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult i nogle af verdens fattigste lande.

  • Varerne vil blive solgt ca. 30-50 procent billigere end i almindelige supermarkeder, og varesortimentet bliver blandt andet brød, frugt og grøntsager, mejeriprodukter og udvalgte kolonialvarer.

  • Sidste år lykkedes det at crowdfunde en million kroner til opstarten af den første butik, der åbner på mandag i København. Butikken drives af frivillige.