Overlæge lytter til kritik fra jordemoder: - Vi er opmærksomme på det

Overlæge Bjarne Rønde Kristensen kan godt forstå, at jordemødre på afdelingen er frustrerede over arbejdsforholdene. Men han har svært ved at ændre arbejdsvilkårene, fordi økonomien ikke er til det, mener han. Arkivfoto: Kim Rune

Overlæge lytter til kritik fra jordemoder: - Vi er opmærksomme på det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overlæge ved Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, Bjarne Rønde Kristensen, imødekommer kritik fra en af afdelingens jordemødre. Men ledelsen har svært ved at ændre arbejdsvilkårene for jordemødrene, fordi økonomien ikke er til det, mener han.

Jordemoderen Manja Vilhelmsen Rytter fra jeres afdeling retter til avisen Danmark en hård kritik af de vilkår, hun arbejder under. Hvad er din umiddelbare reaktion på det?

- Det er, at jeg forstår hende langt hen ad vejen med de bekymringer, hun har. Det er bekymringer, som vi i ledelsen deler. Der er kommet så meget registreringsarbejde og så meget arbejde, der ligger på sidelinjen af det, som jordemødrene udfører. Det er en stigende belastning og giver en risiko for, at det fratager opmærksomheden fra det egentlige, kliniske arbejde.

- Det er noget, vi er meget opmærksomme på. Vi ønsker ikke på nogen måde, at det når til, at de gravide og fødende kan mærke det. Men vi er opmærksomme på det og vi er klar over, at personalet er presset.

Så det du siger, er faktisk, at jordemødrenes arbejdsvilkår ikke er optimale, i forhold til det, de er ansat til?

- Det kommer an på den økonomiske ramme, for vi gør det selvfølgelig så optimalt, som vi overhovedet kan, inden for den økonomiske ramme der er givet os.

- Med alle de tiltag, som vi laver - også i forbindelse med en sparerunde - der ligger det os meget på sinde, at der ikke er noget, der kommer til at gå ud over behandlingen af vores patienter. Men derfor kan personalet selvfølgelig godt mærke det alligevel, fordi det betyder, at de skal løse flere opgaver.

Manja Vilhelmsen Rytter skriver, at hun skal bruge meget tid på at gøre rent, lave mad, passe telefoner og registrere og dokumentere. Er det en rimelig del af hendes arbejde, der udgøres af andre, praktiske opgaver?

- Det er noget, vi er opmærksomme på. Og på et eller andet tidspunkt kan det også komme til at fylde for meget. Der tror og mener jeg ikke, at vi er endnu.

- Men vi er opmærksomme på det. Og det er også fordi, at der igennem de senere års sparerunder er blevet sparet mere på andre grupper. Når social- og sundhedsassistenterne forsvinder, så er der jo nogle andre, der skal overtage deres opgaver. Og det er så i det her tilfælde blevet jordemødrene på fødegangen.

- Dog skal det siges, at da social- og sundhedsassistenterne forsvandt, blev der ansat jordemødre i deres sted. Så samlet set er der det samme antal hænder. Desuden blev der via finansloven tilført fødeområdet ekstra normering, og den er der ikke blevet reduceret på.

Når du nu hører denne her kritik fra en af de jordemødre, der arbejder hos jer, får det dig så til at overveje, om I bruger ressourcerne ordentligt?

- Det er noget, vi er meget opmærksomme på. I den optimale verden skulle jordemødrene bruge deres tid på det, de er uddannede til, nemlig jordemoderfaget.

- Men vi står en situation, hvor vi er pressede, og derfor må vi spørge os selv: Hvordan får vi mest muligt ud af de ressourcer, der er givet os, for at give den optimale behandling til vores patienter? Og der kan jordemoderen jo godt hjælpe til med nogle af de ting, som vi tidligere havde social- og sundhedsassistenter til.

Overlæge lytter til kritik fra jordemoder: - Vi er opmærksomme på det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce