Overlæge genåbner underskriftsindsamling mod patientstyrelse

Overlæge på OUH Kristian Rørbæk Madsen har stadig ikke tillid til Styrelsen for Patientsikkerhed og har derfor genåbnet underskriftsindsamlingen, der udtrykker mistillid til styrelsen, der har direktør Anne-Marie Vangsted i spidsen. FOTO: Tim Kildeborg Jensen

Overlæge genåbner underskriftsindsamling mod patientstyrelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kristian Rørbæk Madsen, der er overlæge på OUH, har genåbnet den underskriftsindsamling, der udtrykker mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tog onsdag i denne uge initiativ til otte tiltag, som skal rette op på mistilliden mellem de ansatte i sundhedsvæsenet og Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS).

De otte tiltag skal blandt andet styrke retssikkerheden for læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale samt sikre en uvildig gennemgang af styrelsens politianmeldelser.

Alligevel har overlæge Kristian Rørbæk Madsen, der er initiativtager til et mistillidsvotum til styrelsen, genåbnet underskriftssamlingen. Det skriver han på Dagensmedicin.dk.

"Vi læger skal se det, før vi tror det. Vi skal se reel handling og ændret linje over tid, før tilliden til STPS genoprettes. Derfor genåbnes underskriftsindsamlingen med mistillidsvotum til STPS", lyder det blandt andet i indlægget.

Kristian Rørbæk Madsen er blandt andet utilfreds med initiativet om at gennemgå STPS's politianmeldelser.

"Politianmeldelser og efterfølgende meta-advokatundersøgelser kommer ikke positivt til at bidrage til patientsikkerhed, der som bekendt ikke defineres i kontormiljøerne på Christiansborg eller Islands Brygge, men defineres og udøves i den enkelte sygeplejerskes, læges, serviceassistents, fysioterapeuts, radiografs, tandlæges eller kiropraktors respektfulde, omsorgsfulde og fagligt stærke møde med patienten", skriver han.

De otte tiltag
Ankenævn for tilsynsafgørelserMinisteriet vil undersøge, om der kan oprettes et nævn til at håndtere klager fra læger, sygeplejersker og andre i sundhedsvæsenet over tilsynsafgørelser, der er særligt indgribende.Uvildig vurdering af politianmeldelserEn ekstern gennemgang af Styrelsen for Patientsikkerheds politianmeldelser i 2017 skal vise, om der bør ske ændringer i praksis eller lovgivning.Styrket kommunikation og læringMinisteriet vil undersøge, om der kan oprettes et udvalg bestående af personer fra faglige organisationer, som skal drøfte læring af tilsynssanktioner og politianmeldelser.Større fokus på læringEn ændring i resultatkontrakten skal give Styrelsen for Patientsikkerhed større fokus på læring.Større læring fra utilsigtede hændelserEn række initiativer skal give større læring fra utilsigtede hændelser, som indberettes i sundhedsvæsenet og af styrelsen.Fokus på organisatorisk ansvarStyrelsen skal i tilsynsarbejdet have fokus på, at fejl i patientbehandlingen kan skyldes organisatoriske forhold som manglende ressourcer, it-problemer eller dårlig ledelse.Fremrykket evalueringEvalueringen af de nye tilsynssanktioner, som blev vedtaget ved lov i sommeren 2016, skal fremrykkes.ArbejdsgrupperTo nye arbejdsgrupper skal komme med forslag til ændringer af reglerne om journalføring samt til instrukser, som skal sikre klar ansvarsfordeling mellem sundhedspersonerne og deres ledelse.

Hårdere kurs

Styrelsen for Patientsikkerhed blev dannet som selvstændig enhed under Sundhedsministeriet i 2015 efter flere års skandalesager, hvor det igen og igen kom frem i offentligheden, at det daværende Sundhedsstyrelsen ikke havde ført tilstrækkeligt tilsyn med læger og sygeplejersker, som var til fare for patientsikkerheden. Den selvstændige styrelse blev dannet for at styrke tilsynet, og samtidig justerede Folketinget lovgivningen på området, hvilket i 2016 førte til den såkaldte strammerlov, der øgede styrelsens beføjelser og pligter til at gennemføre løbende tilsyn med sundhedsprofessionelle.

Den nye kurs har betydet, at styrelsen i 12 tilfælde i 2017 har foretaget politianmeldelser af blandt andre læger.Fredag blev en overlæge fra OUH frifundet i en af de sager, som Styrelsen for Patientsikkerhed har rejst. Lægen var tiltalt for grov eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i forbindelse med det forløb, der endte med, at en 42-årig alkoholiker og stofmisbruger døde på universitetshospitalet den 23. august 2014.En sygeplejerske var også tiltalt, men har undgået retssagen ved at erklære sig skyldig og betale en bøde på 15.000.

Overlæge genåbner underskriftsindsamling mod patientstyrelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce