Overlæge: Robotter kan give syge børn et mere almindeligt liv

To kronisk syge børn, Theodor Fuglsang og Silje Nyholm, blev torsdag udstyret med hver deres robot. Det skete på H.C. Andersen Børnehospital i Odense. Robotten skal være deres stedfortræder i skole og børnehave de kommende tre år, så den sociale isolation mindskes under deres lange hospitalsophold. Foto: Michael Bager

Overlæge: Robotter kan give syge børn et mere almindeligt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn med varig sygdom kan få et mere almindeligt liv ved hjælp af robotter. Det mener Rasmus Gaardskær Nielsen, der er overlæge ved H.C. Andersen Børnehospital. Torsdag var han med til at overrække to robotter til børn, som begge lider af en kronisk tarmsygdom.

Hvorfor tror I, at robotter kan hjælpe børn med kronisk sygdom?

- Vi har jo en gruppe børn, som på grund af deres sygdom har et stort fravær fra deres almindelige hverdag. Derfor har vi - sammen med familierne - et ønske om at normalisere deres hverdag så meget som muligt og skabe skoledeltagelse. På denne her måde tænker vi, at de får mulighed for at være til stede på trods af deres kroniske sygdom. De kan være med i en klasse og i et samvær og følge undervisningen på de dage, hvor sygdom eller behandling gør, at de er indlagt hos os.

Hvad håber I, at det giver børnene i deres udvikling?

- Vi håber, at det giver en mere normal barndom. At det giver en øget tilknytning til raske børn og et øget socialt liv. I sidste ende håber vi, at de bliver mindre stigmatiserede på grund af deres kroniske sygdom og handicap. Hvad enten det er et tarm-handicap eller noget andet. Vi vil bare gerne have, at de får normaliseret deres hverdag en lillebitte smule.

Kommer denne her slags løsninger i stigende grad til at være en del af jeres pleje af syge børn?

- Det bliver et element af det. I første omgang er vores overskrift altid at prøve - på trods af de udfordringer barnet og familien har - at normalisere deres liv så meget vi kan og sikre børnene de muligheder, som de ellers ville have haft. Det her er et skridt på vejen i forhold til socialt samvær, undervisning og udvikling.

Hvordan skal en robot kunne varetage socialt samvær for barnet?

- Jeg tænker ikke, at robotten erstatter noget. Det bliver ikke et kunstigt samvær. Men det bliver en adgang til et samvær, som man ikke har mulighed for at være del af den pågældende dag. Så jeg tænker ikke, at det bliver pseudo-samvær, men jeg tænker, at det bliver en adgang til den hverdag, barnet ellers ville have haft. Et alternativ.

- Vi vil undersøge, hvad det betyder for børnene og for deres tackling af sygdommen. Vi tror, at det kan være med til at give dem et bedre liv.

Overlæge: Robotter kan give syge børn et mere almindeligt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce