I hele Europa holder politiet i denne uge øje med farten, og Fyn er ingen undtagelse. På otte særligt farlige strækninger vil politiet være ekstra meget til stede.

Slip foden fra speederen, hvis du vil undgå bøder - og nedsætte risikoen for at havne i en trafikulykke.

I hele Europa sætter politiet i denne uge ind med fartkontrol for at få antallet af trafikulykker ned. Og det er der god grund til.

Fyens Stiftstidende kunne i sidste uge fortælle, at fartsyndere stod for næsten ni ud af ti klip i kørekortene på Fyn i 2017. I alt blev der sidste år uddelt 4900 klip i kørekortet at køre for stærkt.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at politikredsene sidste år uddelte 62.727 klip i kørekort til trafikanter, der kørte mere end 30 procent hurtigere, end fartgrænsen tillader. Det er bekymrende, lyder det både fra politiet og Rådet for Sikker Trafik.

- Der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene, så farten har en enorm betydning for vores sikkerhed, når vi færdes i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at holde øje med deres fart og sænke den, hvis de kører for stærkt, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Politiet vil i løbet af ugen sætte ind med kontrol med fotovogne samt mobile kontroller, hvor betjente på motorcykel og i bil holder øje med de bilister, der har en lidt for tung speederfod. For høj fart er et af politiets hovedindsatsområder sammen med uopmærksomhed og spritkørsel.

Bred indsats

Også på Fyn kan man regne med, at politiet er mere til stede på vejene end normalt, fortæller Preben Ingemansen, leder af den operative del af Fyns Politis færdselsafdeling.

- Nogle gange går vi målrettet efter enten byområder eller landeveje, men med denne kampagne er der lagt op til, at vi laver en bred indsats. Så vi kommer til at være mange forskellige steder, og det vil variere lidt fra dag til dag, fortæller han.

Der er dog otte udpegede strækninger på Fyn, som er særligt farlige, og hvor politiet derfor er ekstra meget til stede. Politiet vil dog ikke oplyse, hvor de pågældende strækninger er henne.

- Det melder vi ikke noget ud om. Men det er strækninger, hvor der dels bliver kørt for stærkt og dels sker mange ulykker.

Og indsatsen virker, mener Preben Ingemansen.

- Vi kan se, at bilisterne sænker farten med to kilometer i timen på de strækninger, hvor vi laver kontroller. Det lyder ikke af meget, men det er det faktisk, så indsatsen virker, fortæller han.

Denne uges trafikkampagne skal blandt andet sætte fokus på, at det ikke kun er de høje hastigheder i trafikken, der udgør en risiko.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at i seks ud af ti dødsulykker på landevejene var der tale om en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. over det tilladte.

- De små fartoverskridelser har også en stor betydning. Hvis man øger farten fra for eksempel 80 til 95 kilometer i timen, så forlænger man sin bremselængde med cirka 20 meter. Det kan være netop de meter, der er afgørende i en kritisk situation, hvor man har brug for at katastrofebremse. Så selv en lille fartoverskridelse har stor betydning, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Tirsdag i uge 17 vil Fyns Politi lave en opgørelse over, hvor mange bøder og klip i kørekortet der er blevet uddelt i løbet af denne uge.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
Avisen om fartbøller: Selvfølgelig skal de have klip i kørekortet

Avisen om fartbøller: Selvfølgelig skal de have klip i kørekortet

2
Se bil i frit fald fra 12. sal: Kampagne giver nyt perspektiv på høj fart

Se bil i frit fald fra 12. sal: Kampagne giver nyt perspektiv på høj fart

4
4900 klip i kortet for høj fart på Fyn: - Det er nok en fiskedam, vi aldrig kan fiske tør

4900 klip i kortet for høj fart på Fyn: - Det er nok en fiskedam, vi aldrig kan fiske tør