Opsvinget er bredt og fast: Men tre ud af de seks kommuner med negativ udvikling er fynske

Troels Lund Poulsen kommer forbi valgkampen i Struer med nyheden om, at der er statslige arbejdspladser i sigte. Foto: Johan Gadegaard

Opsvinget er bredt og fast: Men tre ud af de seks kommuner med negativ udvikling er fynske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Private virksomheder har ansat 137.000 personer ekstra på tre år. 42.000 er kommet væk fra offentlig forsørgelse. Nu skal kommunerne få de sidste i job, lyder opfordringen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Opsving: 137.000 flere er kommet i job de seneste tre år, mens 42.000 personer i samme periode er rykket fra offentlig forsørgelse og ud i et job.

Friske tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at opsvinget bar bidt sig fast over hele landet med flere private job i 92 af landets 98 kommuner de seneste tre år.

Opgørelsen for jobvæksten viser, at samfundet sparer tre mia. kr.r om året. Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal kommuner udnytte momentum og lægge en plan for at få de sidste kommer fra kontanthjælp eller dagpenge og ud i en privat virksomhed.

- Kommunerne skal løfte beskæftigelsesområdet med en investeringsplan og blive endnu mere fokuserede på de redskaber, som virker. Det er en god idé at gå minutiøst til værks. Man kan bare se til Silkeborg, som får to kroner tilbage for hver investeret krone. Også Hjørring og Aabenraa har investeret massivt og har nedbragt antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og fået de allersvageste ind på arbejdsmarkedet. Nu skal kommunerne bruge ressourcer på at få alle med. Og det kan man også i Vestjylland, fastslår Troels Lund Poulsen.

Det sidste er med henvisning til tallene for Lemvig og Struer, der sammen med kommunerne på Østfyn og Langeland har haft en nedgang i private job. Troels Lund Poulsen vurderer, at 2018 og 2019 byder på en unik mulighed for at løfte de sidste ind på arbejdsmarkedet.

- Vi har et vindue, som skal udnyttes fuldt ud: Nogle kommuner har flere udfordringer end andre, men alle skal sætte måltal op for budget i 2020 for at kunne se, hvad de seneste to år har betydet, opfordrer Troels Lund Poulsen.

Ærø, Svendborg og Nyborg er blandt de kun seks kommuner i Danmark med negativ udvikling i private job.

Investeringer giver arbejde

Opgørelsen fra Beskæftigelsesministeriet skønner, at samfundet sparer 2,4 mia. kr. i kontanthjælp om året, mens udgiften til integrationsydelse er steget tilsvarende. Udgifterne til førtidspension og efterløn er samlet faldet med tre mia. kr. svarende til netto-besparelsen. Udgiften til afklaringsforløb er steget, men givet godt ud ifølge Troels Lund Poulsen.

- Investeringer koster, men sætter sig i et varigt mindreforbrug i overførselsindkomster, og nu er chancen større for, at de svage bliver på arbejdsmarkedet. Det bliver endnu sværere den dag, økonomien kommer i et lavere gear. Der findes ikke en eneste undskyldning for ikke at gøre noget nu: Virksomhederne skriger på arbejdskraft, konstaterer ministeren.

Han hæfter sig samtidig ved, at arbejdsløsheden er så lav, at jobcentrene har overskud til at få de tilbageværende i arbejde.

- Kommunerne har ikke skåret ned på jobcentrene, og de skal håndtere en mindre gruppe af mennesker. Vi kan frigøre mange ressourcer til en mere præcis indsats end for fire-fem år siden. Det er en god idé at ansætte frontpersonale til en håndholdt indsats for at se muligheder i stedet for, hvad den enkelte ikke kan, siger Troels Lund Poulsen.

Kinderæg for samfundet

Aarhus Kommune kan med 11,8 pct. ekstra i beskæftigelse spare 105 mio. kr. om året ifølge Beskæftigelsesministeriets skøn. Odense og Aalborg vil spare 99 og 80 mio. kr. om året. Besparelsen er dog regnet ind i kommunernes budgetter og bloktilskud.

- Der er alligevel et stærkt økonomisk incitament til at flytte folk ind på arbejdsmarkedet, og det mærker kommuner, som har investeret ekstraordinært. Det er et kinderæg: Det er godt for den enkelte, godt for kommunernes økonomi og giver hænder til det lokale erhvervsliv med en kombination af faglært og ufaglærte job. Helt overordnet er jeg glad for, at den gode økonomiske fremgang begynder at komme hele Danmark til gavn og ikke kun Hovedstadsområdet og Østjylland, siger Troels Lund Poulsen.

- Især omegnskommuner har fine tal, hvordan tolker du det?

- Først og fremmest at nogle kommuner både er begunstiget af de gode tider og at nogle som Favrskov, Silkeborg og Hedensted arbejder tæt sammen med erhvervslivet, siger Troels Lund Poulsen.

En cocktail af reformer

- Omvendt ser det skidt ud på Østfyn og Lemvig/Struer. Hvad kan man gøre der?

- Det kan være præget af, at nogle virksomheder endnu ikke er i gear, og som kommune er det svært at gøre andet end at være klar, når de om lidt også vil være i plus. De skal se, hvad de kan gøre for at komme fra rød til grøn mode, siger Troels Lund Poulsen.

- Nogle vil sige, at opsvinget i dansk økonomi er knyttet til udlandet?

- Det er ikke enten-eller, men både-og. Vi har taget en lang række initiativer med kontanthjælpsloft, 22-timers regel og præmie for at komme i job fra kontanthjælp, og jeg ser en cocktail-effekt i de nationale tal ved, at nogle kommer i ordinært arbejde efter fire til syv år uden for arbejdsmarkedet. Vi ser et stort markant fald - og det skal vi fremskynde, siger Troels Lund Poulsen.

Opsvinget er bredt og fast: Men tre ud af de seks kommuner med negativ udvikling er fynske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce