Efter et år, hvor roen syntes at have lagt sig i de fynske fodboldkampe, er voldelig adfærd og verbale tilsvininger igen blevet hverdag. Det får nu dommerformand til at komme på banen.

Slag, spark og spytklatter. Kun tre uger inde i sæsonen har fynsk fodbold allerede budt på voldsomme episoder, som mildest talt giver bekymrede panderynker hos de hyppige ofre, dommerne.

Allerede weekenden efter, at forårets første dommerfløjt havde lydt, kunne Fyens Stiftstidende blandt andet fortælle, at en kamp mellem Nr. Søby BK og Alforat BK var blevet afbrudt på grund af slagsmål.

- Det har en enorm psykisk følgevirkning for en dommer, når han er mutters alene og enten bliver udsat for trusler eller for decideret vold, forklarer Mathias Bjørnø, formand for Fyns Fodbolddommer Klub.

Og ifølge formand for Fyns Fodbolddommer Klub Mathias Bjørnø er kampen kun en ud af fem, som er blevet eller burde være blevet afbrudt på bare tre uger.

- Der er ingen tvivl om, at det sprogbrug, som dommerne er blevet mødt med her i opstarten, har været meget, meget voldsomt, og vi har også haft situationer, hvor der har været deciderede trusler mod dommere, siger Mathias Bjørnø.

År 2016 var ellers præget af ro på fodboldbanerne, efter avisen ved udgangen af 2015 kunne berette om i alt 14 afbrudte kampe som følge af vold og trusler. Men med så urolig en start på dette års forårssæson kan de fynske fodboldspillere allerede være på vej til at slå en meget kedelig rekord, og det får nu Bjørnø til at råbe op i et læserbrev i lørdagens udgave af Fyens Stiftstidende.

Flere har måttet i behandling

- Fra de sidste to år har vi eksempler på, at vi har sendt dommere til længerevarende psykologbehandlinger, og vi har eksempler på, at dommerne simpelthen fuldstændig er stoppet med at dømme, uden vi har set dem siden. Det har en enorm psykisk følgevirkning for en dommer, når han er mutters alene og enten bliver udsat for trusler eller for decideret vold, forklarer han.

Han fortæller, at problemerne synes at være størst i serie 1, 2 og 3, og han tror, at den voldelige adfærd under fodboldkampe er blevet så udbredt et fænomen, fordi nogle spillere er begyndt at fokusere mindre på fællesskabet.

- Jeg tror, det handler om, at vi nu har at gøre med en masse spillere, som sætter behovet for en sejr og for at vise egne følelser og reagere, som de vil, over behovet for at komme ud og få afviklet en god kamp og spille noget sjov fodbold. I bund og grund er det jo det, vi alle sammen bør være her for - fordi vi elsker den sport, vi dyrker så meget, forklarer Mathias Bjørnø og påpeger, at dommerhvervet er frivilligt og honoreres med 228 kroner.

Fokus på grænser

- Så hvis det her skal til at være hverdag, så er der rigtig mange klubber, der selv skal til at finde dommere, for det her vil folk simpelthen ikke udsætte sig selv for, siger han.

Hos Fyns Fodbolddommer Klub vil man i den kommende tid fokusere på, hvordan dommerne bedre kan sætte grænser i ubehagelige situationer. Foreningen anbefaler blandt andet, at man til enhver tid afbryder en kamp, hvor der er opstået fysisk vold.

- Og kommer man ud for en situation, hvor man føler sig truet eller decideret fysisk overfaldet, så er det ligegyldigt, om det er et skub, eller et puf, eller et slag, eller et spark, eller et spyt. Det skal man absolut ikke finde sig i, forklarer Mathias Bjørnø.

Han spiller dog også bolden videre til klubberne, hvor han mener, at det er vigtigt at få sikret en god tone allerede hos de yngste.

- Men jeg tror desværre aldrig, at vi kommer det her problem fuldstændig til livs. Det, tror jeg desværre, vil være for naivt at forestille sig, siger Mathias Bjørnø.

Hos DBU Fyn ærgrer administrationchef Claus Gramm Pedersen sig over, at der allerede har været afbrudte kampe i forårssæsonen.

- Men vi kan generelt ikke gardere os mod, at en enkelt mand ikke kan opføre sig ordentligt. Vi gør jo, som vi hele tiden har gjort, hvor vi har rådgivere ude i diverse klubber. Vi er lige så trætte af det, som alle andre, men at der er nogen, der begår et groft frispark, eller kalder den ene noget, eller kalder den anden noget andet, det kan vi ikke gardere os mod. Vi opfordrer altid vores klubber til at have et værdisæt og et kodeks for god opførsel, siger han.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
17
Efter chikane og spark til dommers bil: To fodboldspillere smidt ud af B1909

Efter chikane og spark til dommers bil: To fodboldspillere smidt ud af B1909

6
Fynsk fodboldvold: Spillere spyttede og kastede genstand efter dommer

Fynsk fodboldvold: Spillere spyttede og kastede genstand efter dommer

4
Fodboldvold: - Vi kan ikke gardere os mod en enkelt mands opførsel

Fodboldvold: - Vi kan ikke gardere os mod en enkelt mands opførsel