Opråb fra 35 borgmestre: Journalister skal også udflyttes

Da sygehuset i Faxe lukket, etablerede kommunen et sundhedscenter i den ombyggede bygning, der har vist sig at være til større glæde for borgerne end det gamle sygehus. Ifølge borgmesteren et enestående eksempel i Danmark, som er blevet komplet ignoreret af de landsdækkende medier. Foto: Faxe Kommune

Opråb fra 35 borgmestre: Journalister skal også udflyttes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmestre fra 35 provinskommuner har skrevet et åbent brev til kulturminister Mette Bock. Landsmedierne dækker Danmark skævt, og det skal hun gøre noget ved, mener de.

I Faxe oplever den socialdemokratiske borgmester Knud Erik Hansen, at når han mødes med borgmestre fra andre dele af landet, kan de fortælle hinanden om initiativer og nyudviklinger med perspektiv, som aldrig er nået ud i en bredere kreds.

De lokale medier dækker det måske, men fordi TV Øst laver et indslag fra Faxe Kommune, betyder det ikke, at venstreborgmesteren Erik Buhl i Varde f.eks. får kendskab til det.

- Der er et reelt problem med medierne her, siger Knud Erik Hansen fra Faxe.

- Vi er mange, der har en fornemmelse af, at hvis vi i kommunerne uden for hovedstadsområdet skal være interessante i landsdækkende medier og nyhedsudsendelse, skal vi have en uheldig sag - som da to børn døde efter forgiftning hos os for nylig. Når vi gør noget, der er fremsynet, som andre dele af landet måske kan lære af, er det umuligt for os at sælge historien, siger Faxe-borgmesteren.

Og det er han enig med 34 andre borgmestre fra landets mindre kommuner i. Derfor har de skrevet et åbent brev til kulturminister Mette Bock (LA) med overskriften "Mediedækning i balance, tak".

Her fortæller de kulturministeren, at "den virkelighed, der skabes i de landsdækkende radio- og tv-meder, ofte ikke er den virkelighed, borgerne i landdistrikterne oplever."

Og at løsningen ikke er "en midlertidig periode, hvor medier for at imødekomme kritik gør lidt ekstra ud af at finde såkaldte cases fra hele landet. Ej heller er løsningen journalister, der får til opgave at rejse landet tyndt i en afgrænset periode. Præmissen i dækningen bliver nemlig ofte, at man "rejser ud i landet". Det er ikke udtryk for en fair dækning - vi ER en del af landet," skriver borgmestrene i henvendelsen, som de har sendt via Landdistrikternes Fællesråd, hvor formand Steffen Damsgaard også er medunderskriver. 

Borgmestrenes brev til kulturministeren
Hele det åbne brev til kulturminister Mette Bock (LA) fra 35 provinsborgmestre:"Mediedækning i balance, tak

Kære kulturminister Mette Bock

Udkantsdanmark, den rådne banan og lignende er ord, som igennem en del år har floreret i de danske medier. Samtidig er der blevet tegnet et billede af virkeligheden, hvor store dele af vores lille land slet ikke bliver omtalt eller i større eller mindre grad dyrkes igennem en lettere fordomsfuld optik.

Det sker næppe af ond vilje, men simpelthen fordi der i dag findes en markant koncentration af mediearbejdspladser og institutioner med udsyn fra hovedstadsområdet. Journalister og redaktører er præget af deres hverdag og dagligdag ligesom alle andre.

En undersøgelse foretaget af Danmarks Journalistforbund har ligeledes dokumenteret den voldsomme koncentration af journalister i de helt store byer.

Derfor bør vores fælles landsdækkende nyhedsdækning ikke ensidigt blive produceret fra København og Aarhus. Konsekvenserne af den nuværende medietilstand er nemlig alvorlig.

Hele Danmark bidrager med vækst, ideer og nyskabelser. Danmarks produktionsvirksomheder og en stor del af landets eksport bliver skabt langt væk fra hovedstadsområdet, men bliver sjældent behandlet på tilsvarende vis i medierne. Det er et problem i flere sammenhænge.

For et ubalanceret virkelighedsbillede i medierne påvirker unges valg af uddannelse og bopæl, beslutningstagerne og investorernes grundlag for at træffe beslutningerne og i det hele taget vores allesammens handlemønstre - og selvforståelse.Den virkelighed, der skabes i de landsdækkende radio- og TV-medier, er ofte ikke den virkelighed, borgerne i landdistrikterne oplever. Men derimod en medieskabt virkelighed set fra hovedstaden. Løsningen er IKKE en midlertidig periode, hvor medier for at imødekomme kritik gør lidt ekstra ud af at finde såkaldte cases fra hele landet. Ej heller er løsningen journalister, der får til opgave at rejse landet tyndt i en afgrænset periode. Præmissen i dækningen bliver nemlig ofte, at man "rejser ud i landet".

Det er ikke udtryk for en fair dækning - vi ER en del af landet. Nærhed er udgangspunktet for at nå ind til kernen af et områdes DNA og kendetegn. Derfor er vejen frem, at vores mediestøtte og store public service-medier tager opgaven på sig og dækker hele landet på en balanceret facon.

Derfor skal de nationale medier i større grad garantere fast tilstedeværelse lokalt og regionalt. De regionale medier skal styrkes fremfor at svækkes eller lægges sammen.

Sammenhængskraften i Danmark er vigtig. Og her spiller fremtiden for public service en væsentlig rolle. Et udvalg kom før årsskiftet med sit syn på fremtidens public service. Glem ikke i det videre arbejde frem mod forhandlingerne at sikre en mediedækning i balance - og ikke bare en mediedækning af hele Danmark, men også en mediedækning for hele landet.

Med ønsket om en dansk mediedækning i balance."

Mere power til regionerne

Borgmestrene vil have Mette Bock til i et nyt medieforlig at stille krav til DR og TV 2 om øget og fast tilstedeværelse i hele landet. Og til at sikre at DR og TV 2 bliver langt bedre til at bringe historier fra alle egne af landet ind i de landsdækkende nyhedsudsendelser i stedet for blot at lade dem leve på de regionale tv- og radiostationer.

- Regionerne skal have mere power. Vi ser gerne, at bevægelsen med udflytning af statslige arbejdspladser også slår igennem i de medier, som Folketinget har indflydelse på, siger Faxe-borgmester Knud Erik Hansen.

- Der skal være flere mediearbejdspladser herude, og det vil jo betyde en udflytning af arbejdspladser, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt.

- Vi taler ikke om en stor udflytningsplan, men om en justering, som vil betyde, at nuværende arbejdspladser i København skal flyttes til stationer rundt omkring i landet, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Formanden mener i øvrigt også, at kulturministeren skal stille krav om en balanceret dækning i de privatejedede aviser, som modtager mediestøtte.

- Hvis man skal være berettiget til at få mediestøtte, kan man også godt tillade sig at stille nogle krav til de medier i København, der kalder sig landsdækkende, men overhovedet ikke er repræsenteret ude i landet, siger Steffen Damsgaard.

De 35 borgmestre
Disse 35 borgmestre står bag det åbne brev til kulturminister Mette Bock (LA):John Brædder, Guldborgssund

Erik Nørreby, Fanø

Morten Andersen, Nordfyns

Johnny Søtrup, Esbjerg

Lene Kjelgaard Jensen, Thisted

Erik Buhl, Varde

Knud Erik Hansen, Faxe

Lars Erik Hornemann, Svendborg

Christian Thygesen, Faaborg-Midtfyn

Holger Schou Rasmussen, Lolland

Thomas Adelskov, Odsherred

Marcel Meijer, Samsø

Tobias Birch Johansen, Læsø

Henrik Frandsen, Tønder

Knud Kristensen, Vesthimmerland

Søren Kjærsgaard, Holbæk

Iver Enevoldsen, Ringkøbing-Skjern

H.C. Østerby, Holstebro

Kenneth Muhs, Nyborg

Mads Jakobsen, Struer

Arne Boelt, Hjørring

H.P. Geil, Haderslev

Leon Sebbelin, Rebild

Mogens Gade, Jammerbugt

Uffe Jensen, Odder

Peder Christian Kirkegaard, Skive

Bjarne Nielsen, Langeland

Carsten Rasmussen, Næstved

Hans Ejner Bertelsen, Morsø

Søren Steen Andersen, Assens

Martin Damm, Kalundborg

Erik Lauritzen, Sønderborg

Thomas Andresen, Aabenraa

Erik Flyvholm, Lemvig

Jens Ejner Christensen, Vejle

Desuden har Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd, skrevet under

Den gode men hemmelige historie
Når borgmester Knud Erik Hansen (S) i Faxe skal nævne en historie, som han ikke forstår, at landsmedierne ikke har gidet at beskæftige sig med, er det Faxe Sundhedscenter, han trækker frem:- Da vores sygehus i Faxe blev lukket, byggede vi om og etablerede et sundhedscenter. Her fik vi en lang række forskellige aktører ind: Praktiserende læger, speciallæger, skolernes tandklinik, fysioterapeuter, diætister, psykologer, en optiker ved siden af øjenlægen, mødelokaler til foreninger og cafeer. Vi skabte et nært sundhedsvæsen, som på mange måder giver vores borgere et bedre sundhedstilbud, end vi kunne før.

- Vi har skabt noget, der er meget bedre for kommunen og til større glæde for borgerne end det gamle sygehus. Det eneste, vi føler, vi mangler, er en akutfunktion, men det er mange år siden, vi havde det. Det havde vi heller ikke på sygehuset de sidste år. 

- Vi er den eneste kommune i Danmark, der har etableret et sundhedscenter i sådan et omfang. Og det har hverken TV 2 eller DR beskæftiget sig med i deres landsdækkende nyhedsudsendelser.

En søgning i avisdatabasen Infomedia viser, at heller ingen dagblade baseret i København har skrevet om Faxe Sundhedscenter.

Her bor journalisterne
I september 2016 offentliggjorde fagbladet Journalisten en oversigt over, hvor i Danmark der bor flest og færrest journalister: 

Top 5

1. Frederiksberg - 11,63 journalister pr. 1000 indbyggere

2. København - 11,52

3. Gentofte - 5,96

4. Aarhus - 5,5

5. Lyngby-Taarbæk - 4,43

 

Bund 5

1. Vesthimmerland - 0,38 journalister pr. 1000 indbyggere

2. Vejen - 0,44

3. Billund - 0,49

4. Mariagerfjord - 0,5

5. Ikast-Brande - 0,54

 

Opråb fra 35 borgmestre: Journalister skal også udflyttes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce