Oppositionspartier: Mere militær skaber ikke mere tryghed

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener ikke, at man bør tilføre flere penge til Forsvaret, når man samtidig sparer på velfærden.

Oppositionspartier: Mere militær skaber ikke mere tryghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhedslisten og SF kritiserer det nye forsvarsforlig. De mener ikke, at tiden er til at investere i Forsvaret.

Det nye forsvarsforlig, der blev præsenteret søndag, falder ikke i god jord hos flere partier i oppositionen.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, kritiserer forliget, der tilfører 12,8 milliarder kroner til Forsvaret over de kommende seks år.

- Det er en meget forkert udvikling at bruge så mange flere penge på militær. I stedet er der behov for, at vi ser på, hvordan vi kan forebygge de krige og konflikter, der er i verden lige nu, siger hun.

Hun peger på oprettelsen af en ny brigade, der kan sendes til den russiske grænse, som et af hovedkritikpunkterne til forliget.

- Det er en meget uheldig oprustning, som kan forværre konflikten. Jeg synes tværtimod, at det ville give mening, at forsøge at få lavet aftaler om gensidig nedrustning omkring Østersøen, i stedet for det våbenkapløb som forligskredsen tager fat i nu.

Også hos SF bliver forliget mødt med utilfredshed. Forsvarsordfører Holger K. Nielsen kritiserer ligeledes den nye brigade:

- Jeg kan ikke se, at den her brigade kan imødegå truslen fra Rusland.

- Vi har sendt et støttebidrag til det baltiske område, for der er soldater, der er meget tæt på grænsen til Rusland. Så hvis Putin provokerer ved grænsen, kan man hurtigt reagere på det. Men man kan ikke reagere hurtigt, når man har folk siddende i Jylland på forskellige kaserner i sådan en brigade, siger han.

Holger K. Nielsen kan dog finde enkelte lyspunkter i forsvarsforliget. Dem så han dog gerne blive prioriteret endnu højere, end de gør i øjeblikket.

- På cyberområdet er det fornuftigt, at man bruger flere penge. Der kunne man godt bruge flere endnu, siger han.

Forsvarsforliget blev indgået mellem de tre regeringspartier samt Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Forliget fokuserer blandt andet på at forberede Forsvaret til at kunne operere i Østersøen og til at tage del i missioner med Nato.

FAKTA: Bliv klogere på et forsvarsforlig
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale ventes søndag middag at præsentere det næste forsvarsforlig.

Bliv klogere på et forsvarsforlig her:

* Forsvarsforlig er såkaldte flerårsaftaler og strækker sig i udgangspunktet over fem år, hvor rammerne for Forsvaret bliver aftalt af forligspartierne i Folketinget.

* Det seneste forsvarsforlig løb fra 2013 til og med 2017. Det var derfor planen, at det nye forsvarsforlig skulle være præsenteret inden årsskiftet, hvor det skulle have været trådt i kraft.

* Men forhandlingerne, der foregik sideløbende med de kaotiske forhandlinger om finanslov og skatteaftale i slutningen af 2017, blev udskudt til januar 2018.

* Der er tradition for at lave brede politiske forlig på forsvarsområdet.

* I det nye forlig, der skal løbe frem til 2023, er forligspartierne Venstre, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.

* Under det forlig, der udløb ved årsskiftet, er Forsvaret blevet pålagt at spare 2,7 milliarder kroner på driften, mens forligsparterne denne gang lægger op til at tilføre det årlige forsvarsbudget et milliardbeløb.

Kilde: Forsvarsministeriet og Ritzau.

Oppositionspartier: Mere militær skaber ikke mere tryghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce