Hos ægteparret Nielsen på Baagø kan man frit se udstillinger og nyde medbragt mad og drikke.
På gården hos Ellen Marie og Poul Nielsen midt på Baagø kan man opleve et egnsmuseum, der også rummer beretningen om russiske flygtninge på øen ud for Assens.

Samtidig er man velkommen til at sidde indendørs med sin medbragte mad og drikkelse, uden at det behøver koste en eneste krone, og ved bordene er der plads til 75.

Som Ellen Marie Nielsen siger i telefonen, bruger man ikke husnumre på Baagø, men allerede i havnen på Baagø finder man en anvisning på, hvordan man finder til Hestestalden, der ifølge mere officielle kanaler har adressen Noret 8, Assens.

OM BAAGØ

www.baagoe.info

www.visitassens.dk

Hestestalden: Ellen Marie og Poul Nielsen, Noret 8, Baagø, Assens

Hestestalden er i øvrigt i år blevet udvidet med kostalden, som Poul Nielsen også har inddraget til sit museum, der altså fortsat hedder Hestestalden.

Tilflugtssted for flygtninge

- Ja, vi har udvidet. Foreløbig kan man i den ny afdeling blandt andet se to tærskeværk, en Ferguson-traktor og Baagøs gamle brandsprøjte, der blev brugt indtil cirka 1960.

Poul Nielsen anslår, at brandsprøjten er fra 1880-1890, og den er beregnet til, at fire mand skulle pumpe vandet videre mod branden.

Også på væggene i både den gamle hestestald og i kostalden findes plancher med ord, fotografier, kort og meget andet om livet på Baagø.

Udstillingen viser også, hvordan Baagø under Første Verdenskrig blev tilflugtssted for mange russiske flygtninge.

Tyskerne tvang russerne til det dengang tyske Sønderjylland for at arbejde for sig.

Russerne blev blandt andet tvunget til at bygge den fire og en halv kilometer lange dæmning, som stadig findes ud mod vandet mod øst på Årø. Når det blev mørkt, forsøgte mange af russerne at flygte.

Poul Nielsen fortæller videre, at alt, som kunne flyde, blev anvendt af russerne.

Det gælder pæle, som blev bundet sammen, baljer og meget andet, som skulle bringe russerne nærmere friheden på Baagø godt tre kilometer øst for Årø.

Som nævnt inviterer Ellen Marie og Poul Nielsen alle til at se udstillingerne, som ikke modtager støtte fra det offentlige.

Men parret lægger også op til, at enhver kan nyde medbragt mad og drikke, selv om der også sælges kaffe, sodavand, is og lignende.

Traktor foran grisevognen

Parrets gård er overtaget af datteren, som også er landmand og bor med sin familie på en anden gård på Baagø, som man i øvrigt kan opleve fra Poul Nielsens ombyggede grisevogn, der er udstyret med bænke og en plexiglas-tag, der skærmer mod eventuel regn.

- Jeg kører rundt med turister, når en gruppe ringer for at bestille en tur. Jeg kører også med enkeltpersoner, men jeg tager mindst 350 kroner for at køre turen eller 20 kroner pr. person i en større gruppe, nævner 73-årige Poul Nielsen, der sætter en traktor foran grisevognen.

Han er også udlejer af cykler og har efterhånden 50 cykler i alle størrelser.
  • Fyens Stiftstidende