Ombudsmand kritiserer ministerium for at holde på atomrapport

Ministerier må ikke trække aktindsigter i langdrag for at vente med offentliggørelse, til det er politisk belejligt. Det fastslår ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en afgørelse, hvor han retter skarp kritik af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ombudsmand kritiserer ministerium for at holde på atomrapport

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uddannelses- og Forskningsministeriet ville selv udsende en pressemeddelelse, og tøvede derfor med aktindsigt.

Særdeles kritisabelt.

Sådan lyder det fra Folketingets Ombudsmand om en sag, hvor Uddannelses- og Forskningsministeriet ventede med at udlevere en rapport om Danmarks atomaffald til en journalist fra avisen Information.

Det er især ministeriets begrundelse for at være længe om at behandle journalistens ansøgning om aktindsigt, der får kritik. Ministeriet ville nemlig selv udsende rapporten sammen med en pressemeddelelse.

- Det er klart i strid med offentlighedslovens regler og formål. Derfor kritiserer vi det i skarpe vendinger, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen til Ritzau.

- Hvis man har krav på aktindsigt, skal man også have det hurtigt. Det hænger sammen med, at medierne har en stor interesse i at få aktindsigt så hurtigt som muligt, så de kan lave deres historier på et oplyst grundlag.

- Det er ikke lovligt for myndighederne at lægge vægt på, hvornår det for dem er politisk belejligt at udlevere materiale, fastslår Jørgen Steen Sørensen.

Rapporten, som Information-journalisten havde søgt aktindsigt i, handler om, hvordan Danmarks atomaffald skal opbevares på lang sigt. Ministeriet fik rapporten i april 2017. Og i august søgte journalisten så aktindsigt.

- Selv om det efter knapt to uger blev klart for ministeriet, at journalisten efter miljøoplysningsloven havde krav på aktindsigt i hele rapporten, besluttede ministeriet ikke at udlevere oplysningerne med det samme, lyder Ombudsmandens resumé af forløbet.

I alt tog det tre uger at behandle ansøgningen. Det er ikke nødvendigvis usædvanligt eller alvorligt, understreger Jørgen Steen Sørensen.

- Men ministeriets begrundelse for at udsætte sagen er ikke kun i strid med retsgrundlaget, men også med helt grundlæggende hensyn bag vores offentlighedsordning.

Sagen er den første, ombudsmanden har haft, hvor det har været så klart, at motivet for at forsinke sagsbehandlingen var hensynet til, hvad der var politisk belejligt.

Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind (V) udtaler i en skriftlig kommentar, at ministeriet tager kritikken til efterretning og beklager forløbet i den konkrete sag.

Ombudsmand kritiserer ministerium for at holde på atomrapport

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce