100 hjemmeværnsfolk og politi til fælles øvelse i Lindø Industripark, hvor de lørdag skulle gennem fire praktiske øvelse og en overraskelse.

En kvinde springer ud af en bil, løber væk fra den, mens hun råber på hjælp og at nogen vil slå hende ihjel, mens en mand forfølger hende med noget, som ligner en kniv i hånden.

For otte hjemmeværnsfolk i uniform og gule refleksveste kommer det som en overraskelse, og i første omgang får to af dem taget sig af den højtråbende, skræmte kvinde, mens de øvrige seks forsøger at stoppe gerningsmanden. Først til sidst lykkes det for tre af dem at få ham lagt ned på asfalten, overmandet og pacificeret, mens kvinden er i sikkerhed.

På Fyn er der 1370 frivillige, som yder lige fra 24 timers arbejde i hjemmeværnet til 400 timer om året. For at være aktive skal de yde mindst 24 timer om året.Derudover er der en reservestyrke på et par tusinde mænd og kvinder, som har uddannelsen og kan rekvireres i tilfælde af f.eks. en lignende storm som den, der raserede hen over den sydlige del af Fyn lige efter nytår.

Øvelsen mellem hjemmeværnet og politiet finder sted hvert år. Det er første gang, den har fundet sted i Lindø Industripark, hvor områdets sikkerhedschef har været med til at koordinere den.

Tidligere øvelser er foregået på Odense Havn og det militære øvelsesområde i Højstrup vest for Odense. 

 

De otte hjemmeværnsfolk var helt uforberedte på den øvelse om nødværge, for ingen havde fortalt dem om den på forhånd. Til gengæld vidste de, at de skulle gennemgå fire andre praktiske øvelser.

- Evakuering er én af øvelserne, og det var noget, mange af dem allerede fik brug for under stormen efter nytår. Her skulle vi evakuere et sommerhusområde på Langeland, fortæller Ole Lassen Nielsen, major i Hjemmeværnsdistrikt Fyn.

Omkring 100 hjemmeværnsfolk og politifolk var lørdag til en dags øvelse på Lindø Industripark for at vedligeholde uddannelsen og træningen.

Hjemmeværnsfolk yder hvert år assistance til Fyns Politi, og alene i 2016 skete det 179 gange. Øvelsen foregår hvert år, men det var første gang, det skete i Lindø Industripark med masser af plads og muligheder for afspærringer, adgangskontrol, varslinger, regulering, eftersøgninger, observationer og hvad hjemmeværnsfolkene ellers skulle gennemgå af træning.

Altsammen dog uden brug af våben, for lige præcis våben har hjemmeværnsfolkene ikke lov til.

- Vi må ikke bruge fysisk magt, så i tilfælde af, at det er nødvendigt, skal vi tilkalde politiet, siger majoren.

En anden evakueringsøvelse var en brand på en førstesal til en hal, hvor røgen væltede ud ad døre og vinduer. Inde fra de røgfyldte lokaler lød råb fra en ung mand, og så skulle hjemmeværnsfolkene selv vurdere, hvem der skulle derind, hvor mange, og under hvilke vilkår. Bagefter blev deres indsats evalueret af en politimand.

- I skal bare have ham ud. Det vigtigste er at redde menneskeliv. Red liv før førlighed. Glem alt om brækkede ben og arme, men han skal selvfølgelig ikke brække halsen undervejs, når I skal redde ham, lød det fra betjenten.

Observationer og dirigering

Under lørdagens øvelse lå nogle hjemmeværnsfolk på yderste mole på det tidligere værftsområde for at spejde ud over Odense Fjord i tilfælde af noget mistænkeligt. Det eneste, de dog observerede, var fugle på træk i den kolde barske vestenvind.

- Vi hjælper ofte politiet med observationer, f.eks. i forbindelse med kabeltyverier i hovedstadsområdet eller på rastepladser. Der er jo ingen grund til at bruge politiets ressourcer på observationer, når vi kan bruges til det, siger Ole Lassen Nielsen.

Mange fynboer møder hjemmeværnsfolkene ved store motionsløb som Eventyrløbet, DHL-Stafetten og H.C. Andersen Marathon. Det er til dirigering af trafikken, og også dét blev der trænet under øvelsen i Lindø Industripark.

Uanset hjemmeværnsfolkenes indsats ved lørdagens øvelse var der dog ingen risiko for, at de ville dumpe.

  • Vestesen_Bjarke_(2015)_010

    Af:

    Kriminalredaktør