Dennis Fabricius Holm gjorde fredag eftermiddag et spektakulært fund, da han gik rundt på en mark ved Aunslev med sin metaldetektor. Det fund kan nu betyde, at de danske historiebøger skal ændres, fortæller museumsinspektør og arkæolog.

Amatørarkæolog Dennis Fabricius Holm fra Aunslev nord for Nyborg gjorde fredag med sin metaldetektor et af de fund, som de fleste drømmer om at gøre. Frem af jorden dukkede et guldsmykke fra den første halvdel af 900-tallet.

Og ikke nok med at fundet er danefæ: Det kan også betyde, at de danske historiebøger skal justeres, fordi det forestiller Jesus på korset.

Smykkets datering er ældre end Jellingstenens, der vurderes at være fra 965. Stenen har indtil nu båret den tidligste afbildning af Jesus på korset.

- Når Harald Blåtand med sin Jellingsten omkring 965 siger, at han gjorde danerne kristne, gjorde han det sikkert officielt i forhold til det tysk-romerske rige, men i virkeligheden skal man måske se Danmark som et multireligiøst samfund også noget tid før Harald Blåtand, fortæller Malene Refshauge Beck, museumsinspektør og arkæolog ved Østfyns Museer, til Fyens.dk.

Udstilles i påsken

Malene Refshauge Beck vurderer, at smykket har været båret af en kvinde fra stormandsmiljøet.

- Smykket er lavet af rent guld og er ikke bare forgyldt, som vi troede i første omgang. Så det er virkelig et førsteklasses fund, siger hun.

Lige nu befinder smykket sig sammen med Dennis Fabricius Holm i Aunslev, men inden længe skal det til Østfyns Museer til nærmere undersøgelser.

Malene Refshauge Beck fortæller, at museet har fået lov til at udstille guldsmykket i påsken, inden det skal videre til Nationalmuseet.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Smykkefund: Aunslev-korset vises i Ladby fra i dag

Smykkefund: Aunslev-korset vises i Ladby fra i dag

2
Amatørarkæolog: - Helt vildt at mit fund kan rykke ved Danmarkshistorien

Amatørarkæolog: - Helt vildt at mit fund kan rykke ved Danmarkshistorien