Ønske om lægeuddannelse i Esbjerg møder bred opbakning

Mads Svane Liljekvist og Lene Hymøller Mundbjerg roser uddannelsesmiljøet for de yngre læger på Sydvestjysk Sygehus. Også de lægestuderendes formand bakker op om forsøget på at få en kandidatuddannelse i medicin til Esbjerg. Foto: Jacob Schultz

Ønske om lægeuddannelse i Esbjerg møder bred opbakning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De lægestuderendes forening mener, at en kandidatuddannelse i medicin til Esbjerg kan være med til at reducere lægemanglen i landsdelen. Formand forklarer, at Esbjerg i forvejen har et godt ry blandt de studerende.

Læger: Der er bred opbakning til ønsket om at placere en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg.

Som beskrevet i JydskeVestkysten mandag ønsker parterne bag, Syddansk Universitet, Sydvestjysk Sygehus og Region Syddanmark, at tiltrække de kommende læger i en yngre alder og dermed øge sandsynligheden for, at de slår sig ned i landsdelen, der lider under lægemangel.

Claas Johannsen, formand for Foreningen af Danske Lægestuderende, kalder det helt rigtigt at tænke de studerende tidligere ind i løsningen for at sikre flere læger i yderområderne. Han er enig i, at en kandidatuddannelse vil have held til at fastholde flere læger efter endt uddannelse.

- Sydvestjysk Sygehus og SDU har tænkt i en helhedsløsning med en praksisnær uddannelse sammen med bolig og studiemiljø. Det er meget vigtigt og kan virkelig trække i de lægestuderende, siger Claas Johannsen.

Han tilføjer, at Esbjerg har fået et rigtig godt ry blandt de medicinstuderende.

Claas Johannsen understreger dog, at muligheden for at læse i Esbjerg skal være et frivilligt valg for de studerende.

Sagen kort
JydskeVestkysten skrev mandag, at Syddansk Universitet og Region Syddanmark går sammen om at få etableret en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg.Parterne har med opbakning fra Sydvestjysk Sygehus sendt et brev til uddannelses- og forskningsministeren samt sundhedsministeren.

Baggrunden er, at sygehuset har svært ved at fastholde de yngre læger efter endt uddannelse. Ved at uddanne dem er håbet, at flere vil etablere sig i området under uddannelse og derefter søge job på Sydvestjysk Sygehus eller i almen praksis.Uddannelsen vil tidligst begynde i 2021, og de op til 50 studerende, som vil kunne læse kandidaten, vil således være færdiguddannede i 2024.

Flere elementer

Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland, ser gode perspektiver i at få en kandidatuddannelse til landsdelen.

Han henviser til, at det sønderjyske sygehus har samme store problemer med rekruttering som Sydvestjysk Sygehus.

- Det er helt rigtigt tænkt, at man skal have fat i de studerende, inden de bosætter sig i universitetsbyerne og stifter familie. Ellers er de meget vanskelige at rykke, siger Bjarne Dahler-Eriksen, som tilføjer, at udfordringen med rekruttering kræver mange forskellige indsatser.

- Vi skal afprøve alle muligheder for at lokke lægerne væk fra de store universitetsbyer, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

Han nævner, at Sygehus Sønderjylland gerne vil bidrage med undervisere og i modsætning til Sydvestjysk Sygehus har eksempelvis en øjenafdeling, som de studerende kan komme ud i.

Nyvalgt borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V) understreger, at kommunen vil bakke op om initiativet på alle tænkelige måder.

- Det vil være helt unikt, hvis det lykkes, siger Jesper Frost Rasmussen, der kalder en lægeuddannelse i Esbjerg "helt nødvendig for at sikre et Danmark i balance".

Han henviser til, at et øget optag på medicinuddannelsen i Aalborg indtil videre har været positiv for Nordjyllands fastholdelse af yngre læger. Ifølge Jesper Frost Rasmussen vil et kandidatstudie i Esbjerg også bidrage til at afhjælpe områdets lægemangel.

Byrådet vil nu sende en officiel skrivelse til uddannelses- og forskningsministeren samt sundhedsministeren med kommunens støtte til initiativet.

Ønske om lægeuddannelse i Esbjerg møder bred opbakning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce