Den mand, der angreb Kurt Westergaard var måske på vej til at indtage en ledende position i terrororganisationen al-Shabaab.
Den 28-årige dansksomalier, der nytårsdag overfaldt Muhammedtegneren Kurt Westergaard, havde en langt højere placering i den somaliske organisation al-Shabaab, end det hidtil har været kendt, skriver Politiken Søndag.

Det oplyser en højtstående kilde i den kenyanske efterretningstjeneste, som udtaler sig til Politiken på betingelse af anonymitet.

Han fortæller, at dansksomalieren var udset til at erstatte den daværende efterretningschef i al-Shabaab, da dansksomalieren i sommer blev anholdt af kenyansk politi.

- Den hidtidige efterretningschef blev hårdt såret i juni. Vi havde fået efterretninger om, at der var en dansker på vej for at overtage jobbet, siger kilden til Politiken og nævner hele navnet på den mand, der nu sidder fængslet i Danmark - sigtet for drabsforsøg på Muhammedtegneren.

Den 28-årige dansksomalier blev 30. juli 2009 anholdt i et rækkehus i Nairobibydelen Eastleigh, hvor antiterrorpolitiet samme morgen havde arresteret fem andre i jagten på mulige terrorister forud for den amerikanske udenrigsminister Hillary Clintons besøg i byen.

De kenyanske efterretningsmyndigheder mener, at en af de anholdte var den hidtidige efterretningsleder. Han havde netop fået amputeret sit ene ben. Myndighederne formoder, det var sket, efter at han havde været i kamp i Somalia. Derfor kunne han ikke længere bestride jobbet, og der skulle findes en afløser. Ifølge den højtstående kilde var det den 28-årige dansksomalier.

- De ledte efter et sted at placere ham i Østafrika. Vi ved ikke præcis hvor. Men siden Kenya er tæt på Somalia, ville det være et godt bud«, siger kilden til Politiken.

Mere om emnet

Se alle

Tegners overfaldsmand tiltales for terror

Mistanke om nyt attentat mod tegner

Kurt Westergaard tømmer tuschpennen