Øget fokus på ældre bilister


Øget fokus på ældre bilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynske læger strømmer til kursus, der skal gøre dem bedre til at "afsløre" farlige seniortrafikanter.

De praktiserende læger på Fyn skal blive bedre til at bremse ældre trafikanter, der ikke længere egner sig til at sidde bag et rat.

Det mener Syddanmarks Færdselssikkerhedsudvalg, som står bag tre kurser for de praktiserende læger på Fyn og i Sydjylland.

Det første finder sted i aften på Køreteknisk Anlæg i Ellested, hvor 35 fynske læger sætter sig på skolebænken for at høre oplæg fra blandt andet politiet, Vejdirektoratet og embedslægeinstitutionen.

- Vi ved, at antallet af ældre bilister vokser betydeligt i disse år. Mange af dem kører udmærket, men der er desværre også en del derude, som ikke kører godt nok, siger Birger Villadsen, projektleder i Syddanmarks Færdselssikkerhedsudvalg.

- Det er de farlige, ældre bilister, vi gerne vil have sorteret fra, og her spiller lægerne en afgørende rolle, siger projektlederen.

I dag er de praktiserende læger første "forhindring" på vejen for 70-årige, som skal til det første lovpligtige helbredscheck for at få fornyet kørekortet.

Birger Villadsen vurderer, at en del ældre opfatter besøget hos lægen som en ren formalitet - måske fordi de har kendt deres læge gennem mange år.

Derfor havner lægerne ofte i en loyalitetskonflikt, hvor de har svært ved at "føre kniven", selv om de måske inderst inde ved, at det er nødvendigt.

Læger i dilemma

- Og det er jo et forståeligt, menneskeligt dilemma, mener Birger Villadsen.

- Problemet er bare, at det kan ende med at gå ud over trafiksikkerheden. Derfor er et af hovedbudskaberne på kurserne, at hvis lægerne er i tvivl, så kan de spille bolden videre til embedslægen. Det helt afgørende er, det ikke bliver følelserne, som dikterer beslutningerne, siger Birger Villadsen.

Gennem de senere år er antallet af episoder med ældre spøgelsesbilister vokset betydeligt, og chefen for færdselspolitiet på Fyn, Peder Pedersen, mener da også, det er fornuftigt, at der "træffes mere konsekvente beslutninger", som han udtrykker det.

- Jeg tror, at der blandt de ældre er stor prestige i at holde fast på kørekortet, men desværre får det nok nogle til at dække over skavanker, når de er ved lægen, siger Peder Pedersen.

- Vi stopper i hvert fald jævnligt ældre bilister, som fejlvurderer situationer og har mistet evnen til at læse trafikken ordentligt.
Fakta
De senere år .er antallet af episoder med ældre spøgelsesbilister vokset betydeligt

Kurser er populære

Der har været rift om billetterne til de tre ældrekurser. Flere end 170 læger har søgt om at komme med - kun 100 har fået plads. Én af dem er praktiserende læge Troels Bové fra Lægehuset Nr. Lyndelse.

- Det er ikke tilfældigt, at så mange læger har udvist interesse for at komme med, for det er et vigtigt emne.

- Og hvis Færdselssikkerhedsudvalget mener, at der er ting, som vi læger skal være mere opmærksomme på, så lytter jeg gerne.

Øget fokus på ældre bilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce