Oda strikker sig vej mod babyhue nummer 2000

Oda Fredsgaard fra Tarm har lige nu 75 små strikhuer liggende, som skal sendes til barselsgangen i Odense. Inden påske regner hun med at sende hus nummer 2.000 afsted. Foto: John Randeris

Oda strikker sig vej mod babyhue nummer 2000

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

87-årige Oda Fredsgaard havde egentlig lagt strikkepindene på hylden på grund af gigt. Men så fik hun en bunke garn og nye blødere pinde - siden har hun ikke set sig tilbage.

Tarm: Lykken er at have gang i strikketøjet.

Det mener Oda Fredsgaard, som de seneste fem år nærmest har haft ild i pindene. Lige nu er hun i gang med at strikke sin babyhue nummer 1.981. Det svimlende antal er nået på små fem år.

Lige for tiden strikker hun en hue om dagen.

- Så jeg skal nok nå op på de 2.000 inden påske, smiler den aktive strikkedame fra Tarm.

Oda Fredsgaard har strikket det meste af sit liv. Først trøjer til sine tre døtre, så strømper til de syv børnebørn og ni oldebørn. Men for nogle år siden måtte hun opgive sin hobby.

- Jeg fik gigt og måtte holde op med at strikke. Det var for hårdt for fingrene med metalpindene, og bambuspindene splintrede for mig. Så jeg endte med at give alt mit garn væk, fortæller hun.

Men for fem år siden kom hun på andre tanker. En af hendes døtre havde ryddet op i sit garn. "Brug hvad du kan og giv resten til genbrug", lød beskeden. Nogenlunde samtidig havde Oda været på messe i Skjern, hvor hun var faldet om nogle strikkepinde lavet i ben fra krondyr. De var godt nok lidt pebrede i pris, men de skulle være gode for hænderne - og det var de.

- Pludselig kunne jeg strikke igen. Det var så dejligt, for jeg ved ikke noget bedre. Det er det mest afslappende, jeg kan komme i tanke om. I dag kan jeg sidde og strikke til midnat, fortæller hun.

Barnebarnet Louise, der dengang var jordemoder i Odense, foreslog, at mormor Oda begyndte at strikke babyhuer til de nyfødte på afdelingen.

- Det er jo begænset, hvor mange strømper børnebørnene kan aftage, så det lød som en god idé, fortæller Oda Fredsgaard, som straks gik i gang med dét, der skulle vise sig at blive en større produktion.

Den første sending røg hurtigt afsted mod de bare hoveder på Fyn. Her blev der kort efter brug for flere, og siden er der jævnligt sendt friske forsyninger til Odense.

Lige nu har Oda en bunke med 75 huer liggende klar. Opskriften har hun på rygraden. 71 masker til de store og 69 til de små. Huerne bliver strikket med forskellige farver og mønstre. Der er særlige drengehuer og pigehuer. Til påske sørger hun for at strikke i gult, til jul er der røde huer med hvid kant og hvid top på programmet.

Garnet betaler hun selv.

- Jeg strikker for min fornøjelses skyld. Jeg køber garn på tilbud - selvfølgelig løber det op. Men det er ikke noget, jeg regner på. Jeg hverken ryger eller rejser, så det går nok alt sammen, siger hun.

De glade hilsner fra sygehuset er betaling nok. Til jul fik Oda et julebrev fra fire jordemødre og en nyfødt, der bar en af hendes nissehuer.

Oda Fredsgaard får også tid til andet end strikketøjet. Hun går til bankospil tre forskellige steder - og sørger altid for at komme i god tid. Så kan hun nemlig lige nå at strikke lidt, inden hun skal bestyre sine faste 12 bankoplader.

Jeg fik gigt og måtte holde op med at strikke. Det var for hårdt for fingrene med metalpindene, og bambuspindene splintrede for mig. Så jeg endte med at give alt mit garn væk
Oda Fredsgaard, strikkende pensionist fra Tarm
gigt i fingrene var tæt på at stoppe den produktive strikkedame, men efter en pause fandt hun frem til strikkepinde lavet af krondyr-ben. Så nu strikker Oda på livet løs. Foto: John Randeris
gigt i fingrene var tæt på at stoppe den produktive strikkedame, men efter en pause fandt hun frem til strikkepinde lavet af krondyr-ben. Så nu strikker Oda på livet løs. Foto: John Randeris

Oda strikker sig vej mod babyhue nummer 2000

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce