Fyns Politi oplyser nu den påviste dødsårsag efter obduktionen af den 21-årig mandlige dykker fra Morud, der døde søndag.

Opdateret klokken 15.37

Det er nu slået fast, hvad der var årsag til, at en 21-årig dykker fra Morud søndag mistede livet.

Den unge mand døde af bristet lungevæv. Fænomenet kaldes også en luftblodprop og kan opstå, hvis man ikke ånder ordentligt ud under opstigningen til overfladen.

Det oplyser kommunikationsmedarbejder ved Fyns Politi Charlotte Nyborg.

Dødsårsagen blev klarlagt ved en obduktion onsdag, efter ligsynet ikke gav svaret på, hvorfor den 21-årige mistede livet.

Øget tryk i lungerne

En erfaren dykkerlæge forklarer til fyens.dk, at bristet lungevæv er et kendt fænomen, der dog ikke ses så hyppigt. Skaderne i lungerne opstår på grund af ændringen i trykket og rammer kun dykkere, der får luft fra dykkerflasker.

Er man eksempelvis nede på 10 meters dybde, vil trykket være fordoblet i forhold til ved overfladen.

Ånder man ikke tilstrækkeligt ud, mens man stiger op - for eksempel på grund af panik - vil luften i lungerne udvide sig i takt med, at trykket falder.

Presset fra den udvidede luft kan give en lungesprængning, hvor små områder i lungerne brister, og luften ryger over i blodbanen og transporteres videre gennem pulsåren som bobler - såkaldt luftemboli.

Boblerne kan give blodpropper i for eksempel hjernen eller hjertet. I nogle tilfælde kan den udvidede luft desuden få en lunge til at klappe sammen.

Fænomenet er ikke det samme som dykkersyge, også kaldet trykfaldssyge, hvor kvælstof fra luften spreder sig fra lungerne over i blodet og væv og opløses i kroppen, men danner bobler ved for hurtig opstigning.

Dykkersyge opstår kun efter længere tids dykning, og symptomerne kan opstå op til flere døgn efter.

Begge dele kan dog typisk behandles i trykkammer.

Vrag på 32 meters dybde

Den afdøde mand havde sammen med to andre dykkere fra dykkerklubben Narhvalen forsøgt at dykke ned til vraget af en tysk motortorpedobåd fra 2. verdenskrig på 32 meters dybde.

Undervejs i nedstigningen gav han med fagter udtryk for, at han ville op til overfladen. Herefter forsvandt han, men blev efter en større eftersøgning senere fundet død.

Fyns Politi efterforsker sagen af forsikringsmæssige årsager og for at give de pårørende klarhed omkring dødsfaldet, som politiet betragter som en tragisk ulykke.

Den 21-åriges dykkerudstyr bliver også undersøgt. Det er endnu uvist, hvornår disse undersøgelser er færdige.

Mere om emnet

Se alle
Dødsårsag ukendt: Ung fynsk dykker skal obduceres onsdag

Dødsårsag ukendt: Ung fynsk dykker skal obduceres onsdag

Dykkerformand: Vigtigt at blive sammen under dyk

Dykkerformand: Vigtigt at blive sammen under dyk

1
Fyns Politi efterforsker dykkers død: Afhøringer, ligsyn og undersøgelse af dykkerudstyr venter

Fyns Politi efterforsker dykkers død: Afhøringer, ligsyn og undersøgelse af dykkerudstyr venter